В Україні злетять ціни на проїзд: коли і скільки доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні злетять ціни на проїзд: коли і скільки доведеться платити

Особисті фінанси
6181
В Україні після січневого локдауну проїзд у транспорті може подорожчати в 1,5 разу. Про такий намір вже заявили деякі перевізники. Наприклад, у Києві транспортні компанії анонсували зростання цін з 8 до 12 грн.
Ціни можуть збільшитися навесні 2021-го. Проїзд у київських маршрутках може подорожчати до 12 грн вже в першому кварталі 2021-го року, розповів генеральний директор компанії “Транс Груп” Володимир Назаренко. Його підприємство володіє 13 міськими та міжміськими маршрутами.
Для підвищення цін є кілька причин:
  • кількість пасажирів через карантин впала на 40-50%;
  • перевізників зобов’язали безкоштовно перевозити додаткових пільговиків;
  • маршрутники повинні встановити валідатори для єдиного квитка.
“Ми вели переговори з владою, щоб нам компенсували збитки, пов’язані з перевезенням пільгових категорій пасажирів і першим локдауном. Але до цього часу переговори успіхом не увінчалися, – каже Володимир Назаренко. – Також у нас є зобов’язання щодо оновлення рухомого складу. Ми звернулися до влади, щоб нам перенесли терміни закупівель складу ближче до дати закінчення карантину, але і в цьому нам відмовили. Плюс до всього незабаром ми повинні встановити валідатори (пристрій для перевірки проїзних документів. – Ред.) для єдиного квитка”.
Одні тільки валідатори, за словами Назаренка, обійдуться в 50-60 тис. грн на автобус (маршрутку). В Асоціації перевізників Києва та Київської області впевнені: необхідність підвищення цін дійсно назріла. Але порушувати це питання будуть на початку лютого, а це означає, що ціна може збільшитися не раніше березня.
“У січні це буде фактично робота в збиток, – говорить голова асоціації Ігор Мойсеєнко. – Частина підприємств знову закриються, возити не буде кого. Протримаємося цей період, підрахуємо збитки, розробимо обґрунтування тарифу. Будемо намагатися не піднімати ціну. Але якщо піднімати, то несуттєво, в середньому до 10 грн”.
За законом організацією пасажирських перевезень займаються органи місцевого самоврядування. Це означає, що ціну на перевезення також повинні встановлювати, або хоча б погоджувати, в органах місцевої влади. Але в пресслужбі Київської міської державної адміністрації повідомили, що ціну на перевезення в маршрутках вони не регулюють, а приватні перевізники, згідно з умовами договорів, повинні лише заздалегідь повідомляти їм про перегляд тарифів.
Де і як підвищують ціни: регіони випереджають столицю. Зростання вартості проїзду загрожує не тільки Києву. Перевізники Сум ще 10-го грудня звернулися до місцевої влади з проханням підняти ціну проїзду на період карантину. Згідно з обмеженнями, можна перевозити пасажирів тільки на сидячих місцях, відповідно – прибуток менший. Наразі проїзд у маршрутках у місті коштує 7 грн, а перевізники хочуть 9.
У деяких містах карантин вже суттєво вплинув на вартість проїзду. Приміром, у Чернівцях за час карантину ціну встигли підняти двічі. Ще наприкінці травня проїзд там подорожчав з 5 грн до 7. А наприкінці жовтня ціну вирішили підвищити вдвічі – до 15, а на деяких маршрутах і до 20 грн. Тоді вже втрутилася мерія і змусила перевізників знизити вартість до 7 грн.
Київ вже багато років неформально оплачує частину вартості проїзду замість пасажирів. Місто щорічно виділяє дотації для комунального перевізника “Київпастранс”, щоб він міг тримати низьку ціну. За підсумками 2019-го місцевий бюджет профінансував підприємство більш ніж на половину. При бюджеті в 4 млрд грн 2,4 млрд грн – дотації. І це без закупівлі нових автобусів, адже гроші на них виділяють окремо.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас