“У приватизації 2001 року відбулися значні позитивні зміни” — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

“У приватизації 2001 року відбулися значні позитивні зміни”

39
31.01.2002 року відбулося планове засідання Колегії Фонду державного майна за підсумками 2001 року. На думку першого заступника Керівника Головного управління з питань економічної політики Адміністрації Президента Євгена Григоренко, в 2001 році вдалося досягти значних позитивних змін у продажу державного майна. Він відзначив: “Підприємства продані без гучних скандалів, в яких би був винен Фонд, і це значне досягнення”.
На його думку, у 2002 році треба значну увагу приділити підготовці державних об‘єктів до приватизації, аби продати їх якомога ефективніше. Він відзначив, що в минулому році робота з підготовки об‘єктів до приватизації була виконана на 70%. “Ми розуміємо, що Фонд не єдиний орган , який відповідає за це. До цього процесу причетні інші міністерства та відомства, і саме від них у більшості випадків залежить процес підготовки об‘єктів до приватизації. Втім, Фонду необхідно здійснювати більш активну роботу з координації зусиль всіх причетних міністерств, і наполягати на вчасній підготовці підприємств до приватизації”, -- сказав він.
Також Євген Григоренко відзначив, що дуже гостро насьогодні стоїть проблема втручання фізичних осіб в процес приватизації через судові органи. Він сказав, що Адміністрація Президента звернеться до Верховного суду з проханням розтлумачити права фізичних осіб щодо подібного втручання, а Фонд держмайна отримає доручення проаналізувати законодавчу базу, і внести свої пропозиції щодо удосконалення законодавства, аби вирішити цю проблему.
На думку, Григоренка, у зв‘язку з парламентськими виборами, у першому кварталі цього року виникне пауза у продажу цікавих підприємств, і рекомендує ФДМУ використати цю паузу для розробки пропозицій з удосконалення нормативної бази приватизації, враховуючи всі моменти, які гальмують сьогодні цей процес. (До речі, як зазначив на Колегії голова ФДМУ Юрій Гришан, через блокування народними судами продажу пакетів акцій підприємств за позовами фізичних осіб, Держбюджет недоотримав у минулому році суму в 350 млн. грн.)
Голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Верховної Ради Олександр Рябченко відзначив, що у цьому році необхідно розглянути питання фінансування процесу приватизації, і запропонував ФДМУ розробити свої пропозиції щодо його збільшення . На думку народного депутата, 3% від суми продажу підприємств, які за програмою приватизації йдуть на забезпечення самого процесу приватизації, недостатньо. Він відзначив, що таких обсягів фінансування вистачило б на етапі проведення масової приватизації, але на етапі індивідуального продажу стратегічних підприємств, які вимагають дуже якісної підготовки, в тому числі і відкритості продажу, їх необхідно збільшити.
За матеріалами:
ФДМУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас