Нацбанк ухвалив комплекс антикризових заходів для підтримки банків та їхніх позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ухвалив комплекс антикризових заходів для підтримки банків та їхніх позичальників

Казна та Політика
779
Національний банк затвердив комплекс антикризових заходів для підтримки банківського сектору та економіки на час запроваджених обмежувальних заходів, у тому числі посиленого карантину з 8 до 24 січня 2021 року.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
Банкам з 22 грудня рекомендовано реструктуризувати кредити позичальників, які зазнали фінансових труднощів від запровадження обмежувальних заходів та не можуть обслуговувати кредити.
Кредитним установам дозволено не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані:
  • до 30 квітня 2021 року (включно) для боржників – фізичних осіб;
  • до 31 травня 2021 року (включно) – для боржників – юридичних осіб.
Реструктуризація має пом’якшити вплив кризи на фінансовий стан позичальників і не створювати ризиків втрати банками капіталу. Вона не має погіршувати умови для позичальника та призводити до підвищення ефективної процентної ставки. В НБУ зазначили, що банки не мають встановлювати комісії за реструктуризацію. А саму реструктуризацію рекомендовано проводити дистанційно.
Для її проведення позичальники – юридичні особи мають надати підтвердження фактів зниження доходів чи зупинення роботи. Банки зможуть застосовувати до середнього та великого бізнесу індивідуальний підхід під час реструктуризації з урахуванням звітності та перспектив відновлення, до фізичних осіб – оцінку на портфельній основі (окрім іпотечного та автокредитування).
Банкам також дозволено:
  • не погіршувати клас позичальника з урахуванням інформації з Кредитного реєстру – до 29 квітня 2021 року;
  • не проводити переоцінку та перевірку стану заставного майна – до 30 березня 2021 року;
  • не враховувати під час оцінки боржників-бюджетних установ виконання показників бюджету за 2020 та 2021 роки – до 4 січня 2023 року.
Банкам дозволено не застосовувати окремі ознаки дефолту, якщо реструктуризація заборгованості виробників “зеленої” електроенергії буде проведена до 30 квітня 2021 року (раніше – до 28 лютого).
Банки мають право визначити та установити в стратегії управління проблемними активами цільовий рівень непрацюючих кредитів на 2021 рік з урахуванням очікуваних економічних наслідків карантину та обмежень у короткостроковому періоді.
У частині розроблення та подання банками планів відновлення діяльності банкам дозволено:
  • проводити стрес-тестування із застосуванням лише одного стрес-сценарію, який повинен передбачати тривалий негативний економічний ефект від пандемії;
  • подати плани відновлення діяльності в тестовому режимі не пізніше 1 березня 2021 року;
  • не включати до планів відновлення діяльності перелік критичних функцій.
Банкам та небанківським фінустановам дозволено надсилати документи електронною поштою з накладанням кваліфікованого електронного підпису.
Зазначена постанова доповнює перелік тих дій Національного банку, які було запроваджено раніше для підтримання банківської системи на час обмежень, пов’язаних із поширенням COVID-19.
Продовжує діяти норма, що до червня 2021 року до банків та банківських груп не застосовуються заходи впливу за порушення вимог до показників капіталу, ліквідності, кредитного ризику. Це рішення діє, лише якщо порушення виникли через негативний вплив карантину, а банки чи банківські групи не допускають порушень нормативів достатності капіталу та нормативів ліквідності. Ця пільга не поширюється на банки, які здійснили розподіл прибутків за 2019 рік, виплативши дивіденди.
У березні 2020 року запровадження буферів капіталу було призупинене через розгортання коронакризи. Національний банк згодом визначиться з графіком активації цих буферів.
Проведення всіх видів планових виїзних інспекційних перевірок зупинено на період до останнього календарного дня місяця, в якому завершується дія карантину.
Національний банк відтермінував на два роки початок запровадження норми щодо врахування в структурі високоліквідних активів у іноземній валюті (для розрахунку нормативу ліквідності LCR) не більше 80% залишків на кореспондентських рахунках у іноземних банках із рейтингом не нижче інвестиційного класу.
Банкам надано більше часу для очищення балансу від активів, які не використовуються під час здійснення банківської діяльності: об’єкти житлової та комерційної нерухомості, які банки отримали на баланс у процесі стягнення заставного майна за кредитами.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас