Економічне зростання: експерт вважає, що Україна наздоганятиме Польщу 50 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічне зростання: експерт вважає, що Україна наздоганятиме Польщу 50 років

Казна та Політика
2384
Найбільшими викликами для України є повільне економічне зростання та несприятлива демографія.
Про це сказав доктор економічних наук, президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк.
«Найбільші, я б сказав навіть екзистенційні, виклики для України: повільне економічне зростання та несприятлива демографія. Згідно з прогнозом The Economist Intelligence Unit, ВВП України на душу населення протягом 2020-2050 років зростатиме в середньому на 1,8% на рік. Такими темпами Україна наздоганятиме Туреччину майже 40 років, а Польщу – 50, якщо вони «почекають на місці». Таке повільне зростання веде Україну все далі від Європи в економічному вимірі», – наголосив Галасюк.
Він навів дані базового прогнозу ООН, згідно з якими до кінця сторіччя населення України скоротиться до 25 млн осіб. Вузький фундамент демографічної піраміди – також серйозний стримуючий фактор для економіки на наступні десятиріччя.
«Корінна причина обох цих викликів – деіндустріалізація. Згідно з даними Світового банку, додана вартість у промисловості України за 30 років в поточному доларовому вимірі скоротилась вдвічі, тоді як у Польщі та Туреччині зросла практично вчетверо. Тепер більш ніж половина товарного експорту України складає сировина. Це сформувало «економіку бідності», – зазначив Галасюк.
Водночас, за його словами, подолати економічне відставання можна, «перепрограмувавши» економіку з сировинної на виробничу.
За матеріалами:
УАІБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас