Поділ майна при розлученні (пояснення юристів) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поділ майна при розлученні (пояснення юристів)

Особисті фінанси
4258
Шлюбний договір можна скласти не тільки перебуваючи в шлюбі, але і навіть під час шлюборозлучного процесу.
У грудні 2020 року українці почали частіше цікавитися питанням розділу спільно нажитого майна. Мабуть, карантин і спільну ізоляцію витримують не всі.
Коли можна ділити. Як розповіли юристи, поділ спільного майна подружжя може бути здійснений під час шлюбу, в процесі розірвання, а також після нього.
Згідно з нормами Сімейного кодексу України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них з поважної причини (навчання, догляд за дітьми, хвороба тощо) не мав самостійного заробітку (доходу).
Поділ майна подружжя може бути здійснений в добровільному або судовому порядку.
“Принцип рівності часток застосовується незалежно від того, здійснюється поділ в судовому чи позасудовому порядку”, – зауважила керівник практики вирішення спорів, адвокат Gracers Law Firm Людмила Куса.
Добровільний поділ. Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилося щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, набутого під час шлюбу, а також дійшло згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих частин.
Сімейне законодавство встановлює спеціальну форму тільки для договору про розподіл нерухомого майна подружжя.
“Відповідно до норм Сімейного кодексу, договір про розподіл житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна повинен бути нотаріально посвідчений. Цивільний кодекс передбачає також державну реєстрацію прав на нерухомість та угод з нерухомістю, які поширюються також на угоди за участю подружжя”, – розповіла нам Людмила Куса.
Через суд. Якщо між подружжям все ж таки виникає суперечка щодо розміру часток, які належать їм, порядку або способу поділу спільного майна, то в цьому випадку необхідно звертатися до суду з відповідною позовною заявою.
При цьому суд при вирішенні спору бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Але необхідно пам’ятати, що судовий спір може затягнутися на довгі місяці.
Не підлягають розділу: майно, придбане одним з подружжя до шлюбу або отримане ним у період спільного проживання у спадщину, за договором дарування тощо, а також речі індивідуального користування.
“Згідно із законодавством, розірвання шлюбу не припиняє режиму спільної сумісної власності майна. При цьому позовна давність до спорів про поділ спільної сумісної власності подружжя не застосовується, в результаті чого звернення до суду не обмежене в часі”, – зауважив керуючий партнер АТ “Лещенко, Дорошенко і партнери”, адвокат Олександр Лещенко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас