Скільки мільярдів втратив держбюджет через податкові пільги за останні 9 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки мільярдів втратив держбюджет через податкові пільги за останні 9 років

Казна та Політика
839
Протягом 2010-2019 років державний бюджет через надання податкових пільг підприємцям недоотримав 776,8 млрд грн податкових надходжень. Місцеві бюджети – 49,9 млрд грн.
Суми порахували у цінах 2019 року, йдеться у результатах дослідження Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки.
“Через надання податкових пільг влада намагається підтримати окремі галузі економіки чи підприємства. Водночас, в Україні не сформовано перелік правил та принципів їх надання. А головне – немає оцінки соціально-економічного впливу надання пільг, і того, які саме підприємства найбільше виграють від їх впровадження”, – кажуть аналітики.
Вони переконані, що податкові пільги надаються не за принципом підтримки інноваційних галузей, а тим сферам, які мають найбільше лобі в парламенті.
“Окрім того, пільги використовують як інструмент торгу для голосування за важливі урядові законопроєкти, наприклад, закони про державний бюджет. Зокрема, за останні 5 років 75% всіх пільг ухвалено саме у “бюджетний період”“, – йдеться у повідомленні.
Аналітики кажуть, що ці цифри враховують лише офіційну статистику податкових органів і не враховують низку прихованих інструментів пільгового оподаткування. Йдеться про тимчасові стимулюючі ставки з рентної плати для нових родовищ, спеціальний режим оподаткування для аграрного сектору, використання великим бізнесом спрощеної системи мінімізації податків.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас