Данилишин назвав причини збільшеного попиту на валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин назвав причини збільшеного попиту на валюту

Валюта
2690
Попит на іноземну валюту на міжбанківському ринку незначно перевищує пропозицію (на 9 млн. доларів США в середньому за день) та формується переважно за рахунок «форвардного» сегменту ринку, що свідчить про збереження помірних девальваційних ризиків в умовах невизначеності з розгортанням ситуації в економіці у зв’язку із коронакризою.
Про це повідомив Голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
Вкладення нерезидентів в ОВДП скоротилися до рівня менше 75 млрд. гривень, що є найнижчим з липня 2019 року.
Міжнародні резерви Національного банку залишаються на рівні понад 26 млрд. доларів США, що є достатнім для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні та виконання зобов’язань Уряду та Національного банку в іноземній валюті. Фундаментальну підтримку достатності резервів Національного банку надає позитивне сальдо поточного рахунку, яке за 10 місяців 2020 збільшилося до 5,1 млрд. доларів США (+826 млн. доларів США у жовтні). Головним чином, це стало наслідком стійкості надходжень з оплати праці (+1,1 млрд. доларів США у жовтні), обсяг яких за січень-жовтень 2020 року (+9,5 млрд. доларів США) знизився лише на 10% порівняно з відповідним періодом минулого року (+10,5 млрд. доларів США).
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
Допомога ЄС. Додатковий вагомий внесок у підтримку міжнародних резервів та фіскальної стійкості матиме отримання Україною 1-го траншу макрофінансової допомоги від Єврокомісії номінальним обсягом 600 млн євро під відсоткову ставку 0,125 % з терміном погашення у червні 2035 року. Спрямування цих коштів на забезпечення бюджетних потреб також сприятиме зменшенню навантаження на фінансування видатків державного бюджету та підтриманню фінансової стабільності в Україні.
Фінансовий сектор. Обсяг ліквідності в банківській системі (коррахунки та депозитні сертифікати) незначно знизився (зі 167 млрд. до 158 млрд. гривень) в умовах різноспрямованої дії факторів відпливу коштів з банківської системи в готівку та надходження ліквідності до банків за рахунок скорочення залишку коштів на ЄКР. За звітний тиждень Національним банком було надано банкам 1 млрд. гривень рефінансування шляхом проведення тендеру з підтримання ліквідності банків на строк 84 дні за ставкою 6%.
Загальна заборгованість банків (без неплатоспроможних) за тендерними кредитами рефінансування на 08.12 становила 40 970 млн. гривень.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас