Білоруський бізнесмен хоче викупити БТА Банк в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруський бізнесмен хоче викупити БТА Банк в Україні

Фондовий ринок
538
Білоруський бізнесмен Микола Воробей отримав попередній дозвіл Антимонопольного комітету на купівлю контрольного пакету акцій казахського БТА Банку.
АМКУ надав дозвіл Миколі Вороб’ю на купівлю контрольного пакету акцій казахського БТА Банку. Кінцевим бенефіціаром є Кенес Ракішев, казахський підприємець.
Банк заснований в 1992 році, відтоді Ракішев володіє контрольним пакетом акцій. За даними НБУ, БТА-банк за обсягом активів – 71-й з 74 фінустанов в Україні.
У 2018 році “Нафтобітумний завод” Вороб’я має намір приватизувати “Центренерго”, однак заявку відхилив Фонд держмайна. Однією з причин було те, що “кінцевим бенефіціарним власником одного з претендентів є особа, яка також є засновником і контролером компаній, зареєстрованих на території РФ, про що учасник не повідомив в конкурсній документації”.
У 2019 році “Нафтобітумний завод” вийшов на український ринок з другої спроби. Він придбав контрольний пакет акцій в статутному капіталі українського ТОВ “Прикарпатзахідтранс”. Чим, власне, отримав доступ до перекачування російського дизельного пального через Україну до Європейського Союзу. Цю компанію також пов’язують з Віктором Медведчуком.
У грудні 2019 року естонська компанія, підконтрольна Миколі Вороб’ю, отримала ексклюзивний дозвіл від Мінекономрозвитку Росії на поставку в Україну понад 600 тисяч тонн теплового вугілля з Росії.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас