Українські компанії повинні будуть відкрити фінзвітність: проєкт Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські компанії повинні будуть відкрити фінзвітність: проєкт Кабміну

Фондовий ринок
1107
У Кабінеті Міністрів України винесли на публічне обговорення норму, яка зобов’яже українські компанії публікувати фінансову звітність як відкриті дані.
Відповідна норма є в проекті постанови, який вносить зміни до постанови Кабміну №835 від 2015 року про відкриті дані, документ опублікований 1 грудня 2020 року на сайті Міністерства цифрової трансформації (Мінцифри).
У новій версії постанови є перелік наборів даних, які повинні публікуватися. Серед даних, за публікацію яких відповідає Держстат, є «фінансова звітність компаній, яка складається і подається відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні»».
А серед даних, за публікацію яких відповідає державна податкова служба, є «фінансова звітність підприємств незалежно від форм власності (у межах збору такої звітності ДПС)».
Як пишуть в “Опендатабот” (компанія підтримує цю ініціативу), якщо проєкт ухвалять, такі дані будуть публікуватися на Єдиному порталі відкритих даних. У компанії вважають, що такий крок:
  • підвищить прозорість підписання угод з контрагентами;
  • дасть оцінити розвиток своєї компанії в порівнянні з ключовими конкурентами;
  • зменшить ризик співпраці з компаніями-одноденками.
У компанії також зазначають, що теоретично фінансова звітність підприємств в Україні більше не є комерційною таємницею з січня 2018 року, коли набули чинності зміни до Закону про бухгалтерський облік. Однак отримати їх не завжди просто.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас