Міжбанк: чекаємо на інтригу по курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чекаємо на інтригу по курсу

Валюта
1089
Четвер пройде надзвичайно цікаво на валютному ринку і з певною інтригою по курсу. Річ у тім, що вчорашнє різке просідання долара відразу на 17 копійок до 28,30/28,32 гривень до кінця дня – немало сполошило всіх учасників торгів. При наявності факторів, що працюють в середу проти зміцнення нацвалюти – сталося навпаки і продавців на торгах виявилося значно менше, ніж покупців, що і призвело до обвалу котирувань. При цьому, готівковий ринок звичайно скорегував свої цінники, але без особливого ентузіазму і завзяття. Лише наступного дня частина обмінників все ж знизили свої котирування. Це говорить про те, що власники обмінників “не вірять” в значне ситуативне зміцнення гривні і вважають його багато в чому спекуляцією чистої води. У цьому ми з ними теж згодні.
Сьогодні валюта, яка подешевшала, може залучити значну кількість покупців як за рахунок великих імпортерів енергоносіїв і ритейлерів, так і за рахунок “дочок” іноземних компаній, які репатріюють в першій декаді кожного місяця дивіденди і купують під ці операції валюту на міжбанку. Зростання попиту швидко відновить позиції долара, що ще раз підтвердить вчорашній спекулятивний характер падіння котирувань.
Але водночас, у частини експортерів вже закінчується гривня, отримана від відшкодувань ПДВ в кінці листопада, і їм знову потрібно буде активно розпродавати валютну виручку. Основне питання – за яким курсом. Якщо покупці “упруться” і продовжать разом зі спекулянтами грати “на пониження”, то це буде працювати на користь подальшого зміцнення гривні, якщо ж їхні нерви не витримають і вони почнуть масово скуповувати валюту – це спровокує зростання курсу. Тому сьогодні протистояння курсових інтересів великих покупців і продавців буде основним мотиватором для міжбанку.
Не варто забувати, що і нерезиденти, які мають ще гривню від погашень ОВДП в кінці листопада – також можуть спокуситися низькими котируваннями міжбанку і вийти на торги з великими покупками, що також підвищить курс долара.
У будь-якому випадку – ні банкам, ні клієнтам сьогодні нудьгувати на валютному ринку не доведеться. За нашими прогнозами обсяг операцій на міжбанку буде в межах до $200-230 млн при укладенні до 570 угод. При істотному переважанні пропозиції, що все ж малоймовірно, тому що в цьому випадку іноземці почнуть викуповувати долар, що дешевшає – ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по викупу надлишку валюти, що також утримає курс американської валюти від істотного просідання.
Курси міжбанку за нашим прогнозом 3 грудня будуть у межах: долар – коридор 28,18 – 28,40 гривень, євро – коридор 34,05 – 34,40 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,30 / 28,32
євро – 34,18 / 34,21
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас