Криптоактиви несуть загрозу світовій фінансовій стабільності - Лагард — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криптоактиви несуть загрозу світовій фінансовій стабільності - Лагард

Фінтех і Картки
1497
Поширення криптовалютних активів, зокрема стейблкойнйв, несе ризики для фінансової стабільності і грошового суверенітету. Таку думку висловила голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард.
Керівник ЄЦБ зазначила, що творці стейблкойнів намагаються вирішити проблему відсутності довіри до криптовалютних активів. Завдяки цьому їхні інструменти можуть набути поширення в платіжній галузі.
За її словами, в такому випадку з’являється загроза “значного відтоку” банківських депозитів. Інша небезпека криється в стейблкойнах, підтримуваних глобальними компаніями.
“Їх домінуюче становище може нашкодити конкуренції і споживчому вибору, а також викликати заклопотаність щодо конфіденційності та зловживання персональними даними”, — написала голова ЄЦБ.
При цьому Лагард вказала на відсутність емітента криптовалют із зобов’язаннями перед споживачами.
Голова Європейського центробанку вважає, що користувачі не можуть покладатися на такі активи через високу волатильність, низьку ліквідність і спекулятивний характер, що перешкоджає виконанню останніми функції грошей.
Водночас керівник ЄЦБ підкреслила, що європейська цифрова валюта (CBDC) буде доповнювати готівку і гарантуватиме споживачам необмежений доступ до грошей центрального банку у формі, що відповідає їхнім зростаючим потребам в цифрових платежах.
“Це може бути важливо в цілій низці майбутніх сценаріїв – від скорочення використання готівки до запобігання проникнення іноземних цифрових валют в зону євро. Випуск цифрового євро може стати необхідним для забезпечення постійного доступу до грошей центрального банку і грошового суверенітету”, — зазначила Лагард.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас