Зеленський вніс до ВР законопроєкт про відповідальність за неправду в деклараціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський вніс до ВР законопроєкт про відповідальність за неправду в деклараціях

Казна та Політика
396
Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд до Верховної Ради законопроєкт №4434, яким хочуть поновити відповідальність за недостовірне декларування. Раніше ВР закликали ухвалити такий законопроєкт два антикорупційні органи в Україні – НАБУ та НАЗК.
Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради. Зазначимо, що ініціатором документа став Володимир Зеленський.
Що пропонують у законопроєкті:
  • статтю 3661 Кримінального кодексу вилучити, при цьому доповнити його новою статтею 3662 «Декларування недостовірної інформації», встановивши, що декларування недостовірної інформації є кримінальним правопорушенням, якщо відомості у декларації відрізняються від достовірних на суму понад 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на день подання декларації;
  • пропонується окремо визначити у ст. 3663 КК кримінальну відповідальність за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Довідка Finance.ua:

  • Конституційний суд 27 жовтня на закритому засіданні визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.
  • Також КСУ закрив доступ до е-декларацій чиновників, а НАЗК позбавив ключових повноважень.
  • Пізніше Україна отримала сигнали від МВФ та інших міжнародних партнерів щодо можливого скасування співпраці через рішення Конституційного Суду щодо визнання неконституційною статті Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування.
  • Тоді п’ятнадцять суддів Конституційного Суду України розглядали рішення у справі 124/2020(393/20). Одинадцять проголосували “за”, а чотири – “проти”. Аналітики YouControl зібрали основні відомості про суддів та їхні декларації, подані у 2020 році.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас