Шахраї «клонують» номери телефонів необачних киян і набирають на них онлайн-кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї «клонують» номери телефонів необачних киян і набирають на них онлайн-кредитів

Кримінал
92730
Великою популярністю в Україні, і, зокрема в Києві, користується послуга онлайн-кредитів. Аби взяти гроші в борг, достатньо лише номера мобільного телефону, а далі — справа техніки афериста і необачності жертви. Журналісти програми «Київ.Тижневик» телеканалу «Київ» поспілкувалися з киянами, які попалися «на гачок» таким шахраям.
Пані Тетяна соромиться відкривати обличчя і зв’язалася з нашим журналістом Скайпом. Каже: стала жертвою шахраїв, які спочатку викрали її номер мобільного, а тепер вона потерпає від погроз колекторів.
Історія почалася зі звичайного дзвінка нібито від оператора мобільного зв’язку (насправді — шахрая чи його спільника).
«Сказав, що мій телефон стоїть у черзі на блокування і щоб номер не заблокували, йому потрібно сказати три номери телефонів, з якими я найбільше спілкуюся… я сказала. Після цього в мене зник зв’язок на телефоні» – розповідає жінка.
Далі шахраї отримали доступ до гугл-акаунту Тетяни, всіх персональних даних та світлин з документами. Після чого віртуально списали гроші за допомогою мобільного застосунку та набрали онлайн кредитів в різних кредитних спілках.
«Я набрала «ПриватБанк» і «відв’язала» свою картку… потім пішла в банк, але з моєї картки вже було знято 745 гривень. Відновила свій номер телефону — за часом це десь дві години, зайшла в гугл-акаунт і побачила, що на мене набрали 11 позик в МФО», – пригадує Тетяна.
Шахраї клонують чужі сім-картки і привласнюють номери таким чином: приходять в сервіс-центр мобільного оператора, щоб відновити начебто «втрачений» мобільний номер (насправді чужий). Далі називають три номери на які ви найчастіше дзвонили (їх надають необережні власники) і вже за десять хвилин отримують нову сімку, а стара блокується.
Експерти з безпеки радять не повідомляти нікому свій фінансовий номер або ж замовити в мобільного оператора віртуальний номер і прив’язати його до вашого паспорта — щоб злодії не змогли перевипустити сім-картку без вашого відома. Також зробити на телефоні двоетапні автентифікації, щоб шахраям складніше було зламати ваш телефон та всі застосунки на ньому.
Тим часом Тетяну її родичів, сусідів та колег на роботі почали допікати колектори — вони регулярно телефонують з погрозами. Керівниця Тетяни попросила її звільнитися з роботи за власним бажання, бо дзвінки та погрози лунали і в її бік. Тетяна пішла шукати справедливості в суді, проте за кілька місяців в Печерському райсуді столиці справу так і не почали слухати. Також жінка написала заяву в поліцію та намагається відкрити кримінальне провадження.
Юристи радять у таких випадках домагатися від слідчого відкрити справу та внести її дані в ЄРДР, аби в іншому судовому провадженні вимагати компенсацію за такі дії колекторів. Також юрист вбачає тут порушення закону стосовно незаконного використання колекторськими компаніями персональних даних стосовно третіх осіб.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас