Аналітики оцінили вихід комп'ютерів на процесорах Apple — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики оцінили вихід комп'ютерів на процесорах Apple

Фондовий ринок
729
10 листопада Apple представила свої перші комп’ютери (ноутбуки MacBook Air і MacBook Pro, а також стаціонарний ПК Mac mini), оснащені власними процесорами. За словами виробника, ці пристрої працюють в рази швидше від своїх попередників на чіпах Intel. Нові комп’ютери можуть похитнути усталену монополію Intel і надихнути інших виробників розробляти ноутбуки на ARM-процесорах, однак успіх цього сегментуа поки під питанням.
Як зазначає агентство “Рейтер”, процесори на архітектурі ARM (саме вона використовується в чіпі Apple M1) мають кілька ключових відмінностей від устаткування на платформі Intel. Оскільки чіпи приходять від смартфонів, де споживання енергії є важливим питанням, вони, як правило, забезпечують тривалий час автономної роботи пристроїв. При цьому гаджети можуть постійно перебувати в режимі готовності до роботи і бути підключеними до стільникових мереж.
Однак у процесорів ARM є кілька недоліків. Один з них полягає в тому, що більшість програмних продуктів, створених за останні 20 років, призначалися для комп’ютерів на процесорах Intel. Доти, поки софт не буде адаптований під архітектуру ARM (це може зайняти роки), доведеться використовувати емуляцію, яка при цьому уповільнює роботу додатків.
На думку аналітика Creative Strategies Бена Бахаріна (Ben Bajarin), життєздатність ARM-комп’ютерів буде залежати від того, чи будуть розробники переписувати ПЗ, що використовується великими компаніями, які залишаються найбільшими покупцями комп’ютерів. Створення Apple власних ARM-процесорів і застосування їх в своїх комп’ютерах не гарантує це, вважає експерт.
В Apple повідомили, що компанія працює над Apple Silicon близько десяти років. При цьому Apple продовжить випускати оновлення операційної системи для комп’ютерів Mac на базі Intel протягом “багатьох років”.
Apple відзначає, що деякі великі розробники заздалегідь отримали інструменти і почали адаптувати свої програми під нову платформу. У їх числі Microsoft, яка вже адаптувала Office, а також Adobe, яка створила ARM-версію повноцінних Photoshop і Lightroom.
Комп’ютери Mac вже давно не є основним джерелом доходів Apple, як це було колись, але компанія продає принаймні близько 20 млн штук на рік, що приносить їй виручку в розмірі близько 25 млрд доларів, відзначає Bloomberg. Ці комп’ютери також мають ключове значення для Apple в плані утримання її професійного ринку, який стимулює придбання більш популярних пристроїв, таких як iPhone, AirPods і Apple Watch.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас