5 особливостей укладання трудового контракту (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 особливостей укладання трудового контракту (інфографіка)

Особисті фінанси
807
Трудове законодавство України передбачає декілька різновидів договорів між працівником та роботодавцем. Зокрема, замість стандартного трудового договору у деяких випадках може бути укладено контракт.
У Державному центрі зайнятості розповіли, чим відрізняється контракт від трудового договору та чому його укладення може бути вигідне сторонам трудових відносин.
За своєю природою контракт є різновидом трудового договору, який передбачає вищий ступінь договірної свободи. Так, контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, зокрема дострокового, можуть встановлюватися за угодою сторін.
Що треба знати про трудовий контракт
  • Укладення контракту дозволяється у визначених законами випадках.
Сфера застосування контракту визначається законами України. Зокрема, можливість укладення контракту передбачають Закони України “Про адвокатуру і адвокатську діяльність”, “Про фермерське господарство”, “Про товарну біржу”.
Контракт оформляється в двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної зі сторін контракту.
В інших аспектах оформлення працівників на роботу за контрактом таке ж саме, як і під час оформлення за трудовим договором (роботодавець має видати наказ про зарахування працівника в штат, зробити відповідний запис у його трудовій книжці, сповістити податковий орган тощо).
5 особливостей укладання трудового контракту (інфографіка)
  • Контракт укладається на певний строк.
Трудовий контракт укладається, як правило, на певний строк. В одних випадках закони чітко визначають часові межі укладення контрактів. Тоді як в інших сферах діяльності законодавець не обмежує мінімальну й максимальну тривалість контракту. За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк.
  • Умови контракту є конфіденційними.
Роботодавець зобов’язаний забезпечувати конфіденційність умов контракту. У свою чергу особи, у яких за службовими повноваженнями є доступ до інформації, зафіксованої в контракті, не мають права її розголошувати.
  • У контракті можуть бути закріплені додаткові пільги й гарантії для працівника.
Контракт може містити додаткові умови щодо організації праці та матеріального забезпечення працівника: там можуть бути передбачені додаткові пільги, гарантії та компенсації за рахунок коштів роботодавця. Як правило, вони зводяться до забезпечення житлом, транспортом, засобами зв’язку тощо.

Отримати гроші до зарплати 💸

Контракт повинен передбачати зобов’язання роботодавця щодо компенсації моральної та матеріальної шкоди, заподіяної працівникові у разі дострокового розірвання контракту роботодавцем з підстав, не передбачених чинним законодавством та контрактом.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас