Штучний інтелект точно відстежує пересування людей в будівлі за вібраціями підлоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний інтелект точно відстежує пересування людей в будівлі за вібраціями підлоги

Технології&Авто
622
Команда вчених з Федеральної політехнічної школи Лозанни в Швейцарії (EPFL) розробила технологію, яка відстежує пересування людей в будівлі, зчитуючи вібрації підлоги за допомогою датчиків на базі ШІ. Розробники вважають, що система може бути використана для забезпечення безпеки в лікарнях, будинках престарілих, а також для ефективного управління енергоспоживанням.
Як повідомляє TechXplore, система з EPFL має дві ключові особливості – їй потрібна невелика кількість датчиків, і вона точно зчитує вібрації, ігноруючи фонові шуми. На відміну від аналогічних розробок, які потребують встановлення датчиків через кожні 2 метри, в новій системі датчики можуть розташовуватися на відстані 15-75 метрів один від одного. При цьому перекриття можуть бути виконані з будь-яких поширених матеріалів, тому, при інтеграції датчиків в нову будівлю, капітальний ремонт не потрібен.
Головна проблема розробки полягала в пошуку рішення, здатного відсіяти фоновий шум, викликаний помилковими подіями, на кшталт закриття дверей або падіння різних предметів на підлогу. Крім того, кожна людина має унікальну ходу, яка може змінюватися кілька разів на день через настрій, самопочуття та інших факторів. Тому команда звернулася до допоміжних векторних машин. Вчені пояснили, що нові алгоритми і стратегії інтерпретації були створені на основі згортальних нейронних мереж, які часто застосовуються для розпізнавання зображень на основі пікселів і також мають змогу визначати параметри кроків конкретних людей.
«Сигнали, що реєструються нашими датчиками, можуть значно відрізнятися в залежності від анатомії людини, швидкості ходьби, типу взуття, стану здоров’я і настрою», – заявив керівник дослідження Слах Дріра.
Тестова версія системи була успішно протестована в лабораторії прикладних обчислень і механіки, в офісі, біля входу в кампус EPFL і великому залі в Сінгапурі. Серія випробувань в чотирьох різних локаціях підтвердила ефективність нової технології.
Крім лікарень і будинків престарілих, автори також пропонують використовувати датчики в місцях, які можуть зацікавити зловмисників, – в банках і центрах обробки даних.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас