Антирекорд гривні: чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антирекорд гривні: чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
3221
Минулої п’ятниці українська гривня встановила антирекорд в парі з доларом США. Востаннє подібні значення були в січні 2018 року. Регулятор витратив на підтримку курсу 208,36 млн доларів, та цього вочевидь мало і попит, як і раніше, перевищує пропозицію. У п’ятницю долар США проти гривні завершив торги на позначці в 28,52, а євро досяг рівня 32,30 гривні.
В середньому європейські індекси просіли на 10% за підсумками минулого тижня.
Така динаміка викликає побоювання, призводить до збільшення попиту на захисні активи і виходу з ризикових, каже Максим Пархоменко, аналітик Альпарі. Гривня (як ризиковий актив) від цього страждає, зокрема.
“При сильнішому падінні на світових ринках – гривня потрапить в ще більшу опалу і як наслідок може повторитися березневе падіння нашої валюти. Тільки цього разу це відбуватиметься без інтервенцій НБУ, що може призвести до більш швидкого падіння курсу”, – каже експерт.
З його слів, цього тижня курс гривні продовжить знижуватися і досягне позначки в 28,75 грн за долар.
На думку Андрія Гойлова, аналітика RoboForex, на курс національної валюти тисне безліч чинників. Епідеміологічна ситуація погіршується – ледь не щодня оновлюється рекорд у числі нових захворювань COVID-19. У Великобританії у вихідні було оголошено локдаун, а до цього до подібних заходів вдалася Франція. Зростає ризик впровадження аналогічних заходів і в Україні. Конфлікт між Конституційним судом України (КСУ) і Національним антикорупційним бюро (НАБУ) призвів до того, що під загрозою опинився безвізовий режим з ЄС. Залишається невизначеність і щодо чергового траншу від МВФ, оскільки рівень бюджетного дефіциту в 6,0% на 2021 рік, на думку Фонду, неприйнятний.
НБУ має достатньо ресурсів для стабілізації курсу національної валюти, але її “слабкість” вигідна для економіки країни, тому з початку року долар США зміцнився відносно гривні на 20%”, – підкреслює експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас