Як отримати виплату за самоізоляцію через COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати виплату за самоізоляцію через COVID-19

Особисті фінанси
2492
Що робити, якщо вас змушують писати заяву на відпустку без збереження зарплати на час самоізоляції через COVID-19? Перше – це пам’ятати, що роботодавець просто не має права такого вимагати. Самоізоляція оплачується – так постановив Кабмін ще на початку пандемії.
Про це повідомляє сайт “Сьогодні”.
Як зазначається, на оплачувану самоізоляцію можуть розраховувати не тільки медики, а й усі, хто працюють офіційно. Для цього слід відкрити листок непрацездатності зі спеціальною позначкою.
“Лікар, який виписує цей листок, повинен від руки написати: код 11, ізоляція від COVID-19”, – зазначає Світлана Зарубіна, начальник управління фонду соціального страхування.
Перші п’ять днів оплачує роботодавець, з шостого – Фонд соціального страхування. Здійснюються виплати так само, як на звичних нам лікарняних. Медикам компенсують 100% втраченого заробітку. Іншим платять половину від їхньої середньої зарплати. А ось примушувати працівника йти у відпустку за свій рахунок на час самоізоляції – незаконно.
“Часто така вимога пов’язана з небажанням нести якісь додаткові витрати і витрачати час на оформлення всієї документації. Особливо, якщо це якесь невеличке підприємство”, – говорить юрист Павло Богомазов.
Зберегти всю зарплату, будучи на самоізоляції через COVID-19, можливо, тільки якщо заздалегідь домовитися з роботодавцем про роботу з дому.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на кінець вересня 20 тисяч застрахованих осіб, з яких 5 тисяч медиків знаходились на самоізоляції під медичним наглядом – Фонд соціального страхування України компенсував для них втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.
  • З початку пандемії Фонд направив на такі допомоги 24,9 мільйона гривень.
  • Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.

Страхування від коронавірусу

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас