Українських заробітчан змусять платити податки: кому і скільки доведеться віддати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українських заробітчан змусять платити податки: кому і скільки доведеться віддати

Особисті фінанси
23411
Українські заробітчани щорічно переказують у країну мільярди зароблених за кордоном доларів. Найчастіше з цих сум не сплачують податки, а доходи не декларують.
Глава податкової кілька днів тому заявив: українці, які працюють за кордоном, повинні також сплачувати податки, як і ті, хто працює всередині країни, пише Обозреватель.
Які податки повинні платити заробітчани:
  • українець, який отримав дохід за кордоном, згідно із законом повинен, повернувшись додому, піти в податкову за місцем реєстрації, заповнити декларацію і сплатити частину державі;
  • якщо українець працює в країні, з якою підписано спеціальну угоду, то після приїзду в Україну потрібно заповнити декларацію й компенсувати тільки податкову ставку. Наприклад, у Болгарії прибутковий податок становить 10%. Якщо з нею підписано спеціальну угоду, то в Україні потрібно буде доплатити податок у розмірі 9,5% (в Україні прибутковий податок із військовим збором становить 19,5%).
Скільки платять і чому так мало:
  • заробітчани, приїжджаючи в Україну, повинні самостійно заповнити декларації, але не роблять цього. За словами голови податкової Олексія Любченка, українці переказали в країну $ 12 млрд, а задекларували лише 11 млрд грн.
Не платять державі й деякі заробітчани в Польщі. Так, як розповів ексміністр соцполітики Андрій Рева, у західного сусіда офіційно працює один мільйон осіб і нелегально – близько двох мільйонів. “Масової міграції зараз просто немає. Ті, хто перебуває в Польщі, легалізуються. Особливо на тлі розповідей Шмигаля, що пенсій через 15 років не буде”, – пояснює Рева.
Щоб виправити ситуацію, Любченко пропонує на вимогу податківців розкривати банківську таємницю. Мовляв, така практика є в багатьох країнах Європи. Чиновники можуть отримати інформацію про стан рахунків українців за кордоном, але в рідній країні – ні.
Думки про те, чи варто розкривати банківську таємницю, розходяться. Частина експертів вважає, що така ідея може бути небезпечною. Мовляв, держава не найнадійніший розпорядник інформації, і якщо банки будуть змушені надавати дані, ймовірно, ці дані зможуть використовувати проти сумлінних українців.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас