Українці втікають з міст: плюси і мінуси заміського життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці втікають з міст: плюси і мінуси заміського життя

Нерухомість
2058
З початку 2000-х років демографи по всьому світу спостерігають за втечею працездатних і активних людей з мегаполісів. Наприклад, в США з дев’ятимільйонного Нью-Йорка вже поїхало пів мільйона жителів. В Україні точних підрахунків не проводили, але тенденція теж очевидна – попит на оренду і купівлі приватних будинків зростає. Рієлтори вже говорять про нову моду на ринку нерухомості, а ті, хто переїхав, перераховують плюси і мінуси.
Український середній клас все більш охоче залишає міста для роботи, а оселитися прагне ближче до природи. Затори на в’їздах до Києва стають звичною картиною. Але ті, хто відчули переваги заміського життя, готові миритися з недоліками. Вони чекають, що мода на передмістя сприятиме розвитку інфраструктури.
Триповерховий будинок на шести сотках коштував Дмитру Волкову як невелика “однушка” в спальному районі Києва. У будинку спочатку були світло і газове опалення.
Але заміське життя – це і постійні клопоти. Взимку доводиться витрачати до 5 тисяч гривень на місяць. Але справа не тільки в грошах, а й у часі, адже за будинком і ділянкою потрібно доглядати. Ще одна незручність – відсутність мобільного зв’язку. Поки Дмитро не домігся встановлення вишки, зателефонувати можна було тільки з третього поверху будинку.
В іншому селі нещодавно продали два будинки – за 10 і за 20 тисяч доларів. На ціни впливає скромна інфраструктура. Якщо ж говорити про сільські новобудови, то їх вартість залежить від етапу будівництва. Крім того, відразу після карантину ціни підвищилися через високий попит.
“На старті будівництва у нас була ціна 760 доларів за квадратний метр. Зараз мінімальна ціна в комплексі – 1050 доларів”, – говорить керівник відділу продажів заміського житлового комплексу Валерій Щербак.
Мова йде не про приватні будинки, а саме про житловий комплекс. Це варіант для тих, хто не хоче вкладати гроші в обслуговування окремого будинку.
Психолог і знавець східних практик Тетяна Семашко встигла пожити в Китаї, Індії та на Кіпрі. Зараз вона живе в центрі Києва, але рахує дні до моменту, коли переїде за місто. Таке рішення в її родині прийняли ще рік тому, але пандемія додала ще один козир.
“Вийти кудись погуляти практично не було можливості. Сірі будинки, асфальт, карантин… У той момент ми зрозуміли, що ми зробили дуже правильний вибір, купивши квартиру саме в заміському комплексі… За ці гроші в Києві можна купити невелику квартиру не з супер-ремонтом. А на етапі будівництва тут ми купували хорошу, досить велику квартиру, близько 90 квадратних метрів”, – розповідає Тетяна.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас