Україна планує закупити ескадрилью американських винищувачів до 2035 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планує закупити ескадрилью американських винищувачів до 2035 року

Казна та Політика
2592
Повітряні Сили Збройних сил України планують до 2035 року закупити ескадрилью американських винищувачів. При цьому створити власний бойовий літак Україні найближчим часом навряд чи вдасться.
Про це заявив командувач Повітряних сил ЗСУ, генерал-полковник Сергій Дроздов.
За його словами, для створення тільки прототипу власного бойового літака необхідно не менше ніж 10 років і 10 мільярдів доларів.
“Створити бойовий літак-багатофункціональний винищувач, Україні навряд чи вдасться в найближчій перспективі. Для цього у нас немає, по-перше, відповідної наукової бази, немає потужностей виробництва, досвіду. Україна може випускати лише військово-транспортні літаки”, – сказав Дроздов.
У зв’язку з цим у Збройних силах планують закуповувати авіаційну техніку за кордоном у країн-партнерів. Зокрема, планується закупівля техніки у США.
“Мова йде про єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би всі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники. Звичайно, повітряні сили хотіли б мати і сучасну техніку, як от американський F-35, наші льотчики мріяли б літати на таких літаках”, – зазначив генерал-полковник.
При цьому він додав, що Польщі, незважаючи на те, що вони вже довгий час є союзником США і повноцінним членом НАТО, лише зараз вдалося почати розмову про отримання винищувачів F-35.
“До речі, поляки пішли саме таким шляхом, коли у них на озброєнні поруч з МіГ-29 стоять F-16. Такий досвід Польщі був би і для нас найбільш прийнятний: отримати ескадрилью винищувачів і поставити її на озброєння однієї з бригад тактичної авіації Повітряних сил”, – сказав командувач Повітряних сил.
За його словами, проблем з перенавчанням льотного складу не повинно виникнути, однак є нюанси з технічною базою, ремонтом, аеродромно-технічним забезпеченням.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас