Як за останні 15 років змінився ринок фрилансу в Україні - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як за останні 15 років змінився ринок фрилансу в Україні - дослідження

Особисті фінанси
911
Старт ринку фрилансу пов’язують із запуском профільних сервісів.
Про це пише Freelancehunt.
Як за останні 15 років змінився ринок фрилансу в Україні:
  • у 2006-2008 роках українців, готових виконувати дистанційні замовлення, було кілька тисяч, на сьогодні їх кількість зросла до 200 тис. осіб;
  • половина всіх фрилансерів в Україні – це дизайнери і програмісти. Причому якщо графічні спеціальності були популярні і в 2010 році, то кількість IT-розробників за останні 10 років зросла втричі;
  • також серед найбільш затребуваних напрямків – копірайтери, маркетологи та перекладачі.
Якщо 10 років тому фахівців, які працюють виключно на фрилансі, було вкрай мало, то зараз такий вид діяльності є основним джерелом доходу для 53% «вільних художників».
Як за останні 15 років змінився ринок фрилансу в Україні - дослідження
Дохід:
  • половина виконавців в Україні заробляє щомісяця від $400 до $600.
  • більше ніж третина можуть похвалитися гонорарами від $1000 і вище;
  • ще більше можуть заробляти вузькопрофільні фахівці або ті, хто має високий рейтинг, а дехто взагалі наважуються на відкриття своїх агентств.
З 2006 по 2009 роки кількість опублікованих проєктів була вдвічі меншою, ніж зареєстрованих замовників. Ситуація змінилася ближче до 2015 року, коли на одного клієнта припадало 2,5 замовлення, а зараз — близько 4-х проєктів.
Самі замовники кажуть, що в роботі з фрилансерами їм зручний вибір виконавця під конкретне завдання (42%), а для 37% підприємців відсутність постійного завантаження не дозволяє найняти співробітника в штат. Більше ніж 20% роботодавців розуміють, що на сервісах фрилансу можна знайти цінних фахівців, які не готові працювати в офісі.
Найбільш затребувані напрямки:
  • за останні 15 років найбільш затребувані напрямки практично не змінилися. Клієнтам, як і раніше, потрібні тексти, ілюстрації, переклади, логотипи та верстка буклетів;
  • у 2007 році не було такого попиту на SMM і розробку мобільних додатків, але базові запити бізнесу в основному залишилися колишніми.
В цілому засновники Freelancehunt прогнозують подальше зростання ринку, на який роблять позитивний вплив розвиток IT-сектора, перехід бізнесу в онлайн, а також наслідки карантину і тренд на віддалену роботу.

Довідка Finance.ua:

  • На початку пандемії на українському ринку фриланс-послуг відбулося падіння, однак, коли карантинні заходи послабили, ринок злетів до рекордних показників.
  • Україна в ТОП-5 країнах за темпами зростання фриланс-індустрії. Про це свідчать дані платіжної платформи Payoneer.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас