"Енергоатом" повернувся до ідеї майнінгу криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатом" повернувся до ідеї майнінгу криптовалют

Фондовий ринок
2594
Пів року тому Міненерго доручило “Енергоатому” вивчити питання майнінгу криптовалют на потужностях АЕС. Ідея викликала резонанс в ЗМІ і стала обговорюваною серед експертів, і зрештою таки реалізувалася в житті.
У жовтні “Енергоатом” і Bitfury Holding BV підписали меморандум про співпрацю зі створення дата-центрів поблизу АЕС.
Як зазначається у Меморандумі, його метою є збереження або збільшення обсягів виробництва електроенергії атомною генерацією України та відновлення балансу виробництва/споживання електроенергії в країні. Серед передумов підписання документа сторони відзначили швидке зростання індустрії послуг центрів обробки даних як галузі, в якій знаходять своє впровадження новітні апаратні технології і яка дозволяє консолідувати інформаційні ресурси і скоротити сукупні витрати на володіння ІТ-інфраструктурою. У документі прогнозується, що загальне енергоспоживання проєкту може досягати 2 ГВт.
Вперше ідея Міненерго впровадити майнінг на потужностях АЕС прозвучала в травні. Тоді вона здавалася фантастичною для українських реалій і дехто навіть сміявся. Однак профільні експерти стверджують, що ідея насправді точна і здатна виправити ситуацію з надлишком атомної електроенергії в Україні.
“Обсяг пропозиції “Енергоатому” на ринку не акцептований. І є проблема, тому що це створює надлишок і впливає на ціни ринку. Якщо цей обсяг буде кудись витрачатися – якийсь майнінг-центр, дата-центр – це може бути одним з елементів щодо виправлення ситуації в “Енергоатомі”, і ще це додасть “Енергоатому” грошей, тому що вони в скрутному становищі перебувають, і ми всі чули про це неодноразово”, – говорить експерт Дмитро Марунич.
Тієї ж думки експерт Юрій Корольчук. Він каже, що нідерландська компанія з’явилася не дарма.
“В “Енергоатомі” профіцит виробництва електроенергії. В принципі, він завжди є, завжди присутній. У період кризи, яка сьогодні є – ми загалом скоротили споживання електроенергії, баланс змінився і з’явився більший профіцит. Нідерландська компанія – у них є великі потужності в США, а США за часовим поясою дзеркальні з Україною, і тому вони хочуть використовувати цей наш профіцит. Оскільки у “Енергоатома”, як і в будь-якій електростанції, в нічний час мінімальне споживання електроенергії, а тому і собівартість вироблення низька. Так коли США буде майнити вдень, в Україні буде ніч, і ми будемо збувати надлишок електроенергії”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас