Данилишин спрогнозував, чи буде ослаблення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин спрогнозував, чи буде ослаблення курсу гривні

Валюта
2507
На 20 жовтня курс гривні до долара США знизився на 0,2% за тиждень і на 0,6% з початку місяця, однак ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою. Фундаментальних причин для послаблення курсу гривні немає.
Про це на своїй сторінці у FACEBOOK повідомив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.
«Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою. Станом на 20.10.2020 курс гривні до долару США знецінився на 0,2% за тиждень та на 0,6% за плинний місяць. При цьому валютні інтервенції НБУ з підтримки обмінного курсу гривні скоротилися до 1 млн доларів США за період 12-16.10.2020, що свідчить про збалансованість попиту та пропозиції на валютному ринку. Цьому сприяє відсутність фундаментальних тенденцій до послаблення курсу гривні», – написав Данилишин.
За його словами, чистий продаж іноземної валюти фізичними особами на готівковому ринку з початку жовтня становив майже 60 млн дол. США, з початку 2020 року – 1,3 млрд дол. США.
Данилишин зазначив, що врівноваженню попиту та пропозиції на міжбанківському ринку сприяє також уповільнення відпливу коштів нерезидентів із вкладень у державні цінні папери. Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів на 20 жовтня 2020 року становив 78,5 млрд грн, знизившись на 723 млн грн за поточний тиждень, що свідчить про майже дворазове уповільнення порівняно з попереднім тижнем.
Водночас банки нарощують вкладення в ОВДП, зауважив голова Ради Нацбанку. За тиждень обсяг ОВДП у власності банків зріс на 2,9 млрд грн (із початку жовтня – на 14,6 млрд грн) та на 20 жовтня 2020 року становив 441,8 млрд грн, або 50% від загального обсягу ОВДП в обігу.
На думку Данилишина, з одного боку, це спрощує залучення урядом коштів для рефінансування поточної заборгованості та фінансування дефіциту бюджету в період кризи (з початку року Міністерством фінансів було розміщено на відкритому ринку ОВДП на суму 145,7 млрд грн), з іншого – обмежує спроможність банків кредитувати реальний сектор економіки.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України минулого тижня продав на міжбанку 1 млн дол. США.
  • До кінця року курс долара зросте, а на початку 2021 року українська нацвалюта продовжить знецінюватися. Такий прогноз зробив фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків.
  • За прогнозом Мінфіну, курс долара до кінця 2020 року в Україні сильно не зміниться. Однак можливі певні коливання.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас