Українцям повернуть податки на банківські картки: за що і як отримати (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям повернуть податки на банківські картки: за що і як отримати (інфографіка)

Казна та Політика
58982
Українці за законом можуть до кінця року звернутися в податкову і повернути частину ПДФО. Така можливість надається всім, хто офіційно працював і витрачав гроші на навчання, лікування, іпотеку і т. д.
Податковий кодекс дозволяє в окремих випадках повернути частину сплаченого ПДФО. Так, у разі, якщо минулого року українець платив за освіту (свою або дитини), виплачував відсотки за іпотекою, витратив гроші на лікування, платив за страховку (у тому числі пенсійну), він має право написати заяву в Державну фіскальну службу і протягом двох місяців отримати повернення виплачених податків.
Українцям повернуть податки на банківські картки: за що і як отримати (інфографіка)
Звернутися потрібно до кінця року в податкову за місцем реєстрації. Там попросять заповнити декларацію і письмово підтвердити витрати (це може бути квитанція, виписка і т.д).
Компенсацію можна отримати на витрати загальною сумою не більше від річного доходу. Причому розмір компенсації рахується за формулою:
Сума витрачених коштів × 18%
Із зарплати в 13 тис. грн компенсувати можна тільки витрати на суму до 156 тис. грн. Так, якщо на іпотеку (відсотки), навчання або лікування в минулому році витратили 20 тис. грн, в цьому році можна отримати компенсацію в розмірі 3600 грн. Важливо при цьому відзначити, що для компенсації за іпотекою необхідно надати довідку з банку, в якій окремо вкажуть, яка сума витрачена саме на оплату відсотків.
Строк. Звернутися за компенсацією за 2019 рік можна до кінця 2020-го. Також важливо відзначити, що компенсацію можуть отримати громадяни України, які витратили гроші в українських компаніях. Тобто якщо відправитися на лікування, наприклад, в Ізраїль, на компенсацію розраховувати не варто.
“У разі компенсації вартості отримання освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини або копію свідоцтва про шлюб). Крім цього, необхідно подати заяву із зазначенням номера рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації”, – пояснюють у податковій.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас