Як позичати гроші, щоб їх повернули — поради фінансиста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як позичати гроші, щоб їх повернули — поради фінансиста

Особисті фінанси
36906
Не варто позичати людям більше 10% своєї місячної зарплати, вважають фінансисти. Тоді у разі неповернення боржником коштів, стиль вашого життя не постраждає. “Краще це робити в різній валюті, на термін не більше року”, – каже фінансист Марина Олійник. Вона розповідає, як правильно позичати людям гроші, щоб їх потім повернули.
Експерт радить дотримуватися моделі кредитування банку. Це означає, що перед тим як давати гроші, варто оцінити витрати позичальника і його доходи. Також зважити всі ризики, на які йде кредитор.
“Щоб не втратити гроші, звертають увагу на умови проживання позичальника — у своєму житлі живе чи орендованому. Дивляться, чи має машину, дітей, тварин, ким працює, – розповідає Марина Олійник. – Від цього всього залежить спроможність людині віддати борг. Можна передбачити форсмажори. Адже що більше майна і зобов’язань, то більше є ризиків. Наприклад, колега просив 150 тисяч гривень на 2 роки, бракувало на квартиру. Заробляв із дружиною 30 тисяч. Із них 10 йшло на оренду квартири, 4 – на машину ще 4 – на харчування. І важлива обставина – дружина вагітна. Скоро не ходитиме на роботу. А отже, їхній дохід впаде на 10 тисяч. Їм реально нічим буде віддавати мені. Тому відмовила”.
Сміливо можна позичати гроші на великі покупки людям, у яких залишається хоча б 35-40% із сімейного бюджету на життєві потреби.
“40 відсотків від всієї суми боргу просіть віддавати в гривні, а інші 30 відсотків в доларах і євро. Таким чином можна вберегти кошти від знецінення грошової одиниці. За 3-4 місяці гривня не знеціниться, а за рік може. Це як альтернатива відсоткам”, – радить фінансист.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас