Види платіжного шахрайства - НБУ застерігає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Види платіжного шахрайства - НБУ застерігає

Кримінал
1980
Телефонне шахрайство – це найпоширеніший вид платіжного шахрайства. Про це повідомляє пресслужба НБУ.
Найпоширеніший вид шахрайства – повідомлення про виграш автомобіля.
Як це відбувається. Потенційній жертві надходить SMS-повідомлення про виграш автомобіля, більше деталей пропонується дізнатися на сайті або за телефоном.
Особа телефонує за вказаним номером, де їй пояснюють, що щоб отримати свій приз, необхідно сплатити податок у розмірі 1% від його вартості. Для переконливості шахраї навіть можуть створити сайт, на якому є вся інформація щодо “акції” та відгуки попередніх переможців.
Що робити. Завершити розмову та ігноруйте подібні SMS-повідомлення. Нікому не переказуйте кошти та не повідомляйте жодних персональних даних чи реквізитів карток.
Раніше в НБУ пояснили, як розпізнати продавця-шахрая. Які обставини з продавцем мають насторожити: пропонує занадто занижену вартість товару; не погоджується на покупку з постоплатою або просить перерахувати аванс на картку; не знає характеристик товару, подробиці – тут.
Куди телефонувати. Терміново при шахрайстві телефонуйте в Кіберполіцію: 0 800 505 170 або зверніться зі скаргою онлайн за посиланням.

Довідка Finance.ua:

  • Після введення карантину в Україні в Національному банку зафіксували зростання кількості випадків шахрайства з банківськими картками: зловмисники отримують банківські дані українців під приводом «виплати державної допомоги».
  • Національний банк пропонує позбавляти волі на 1 рік і більше за шахрайство з пластиковими картками. Регулятор вже працює над відповідним проєктом змін до Кримінального кодексу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас