Що робити, якщо аварія в будинку зіпсувала техніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо аварія в будинку зіпсувала техніку

Казна та Політика
991
Споживачі житлово-комунальних послуг можуть захистити свої права за допомогою акту-претензії.
Документ варто складати у випадку, якщо відбувся перепад напруги, що призвів до псування техніки, внаслідок аварії на внутрішньобудинковій мережі затопило весь стояк, без попередження відімкнули будинок від газу, холодні батареї, забилась каналізація.
“Якщо споживач справно сплачує за послуги ЖКГ – він може захищати свої права доступними правовими методами. Одним із механізмів захисту є акт-претензія. Якщо ваші права порушують, то варто в першу чергу документувати це і виставляти претензію за неякісно надані послуги”, – пояснюють у Мін’юсті.
Там пропонують такий алгоритм дій:
Що робити, якщо аварія в будинку зіпсувала техніку
Вивчення договору між споживачем та надавачем комунальних послуг.
У цьому документі значаться параметри, критерії, алгоритми дій, терміни реагування на аварійні ситуації та сплати за послуги – усе, що регулює відносини двох сторін.
Повідомлення про порушення до надавача послуг ЖКГ.
Якщо трапилась аварійна ситуація із порушенням ваших прав – зафіксуйте обставини, до яких призвело ненадання або неякісне надання комунальних послуг. Якщо це затоплення, псування майна, слід фотографувати пошкоджену техніку, меблі, стіни тощо.
Далі варто письмово звернутись до надавача послуг і повідомити про порушення, а також наполягати на складанні акта-претензії. До листа можна додати докази: фото, відео, свідчення свідків.
Перевірка якості послуг та складання акта-претензії.
Виконавець комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язані прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі про надання відповідних послуг, але не пізніше ніж протягом 1 доби з моменту отримання претензії споживача.

Кращі картки для оплати комуналки

За результатами перевірки складається акт-претензія у 2-х примірниках. Якщо споживач і представник надавача послуг не дійшли згоди у питаннях підтвердження порушень, то акт-претензія підписується із зауваженнями, які є його невід’ємною частиною.
Звернення до вищих контролюючих органів.
При незадовільній відповіді або її відсутності слід звертатись до вищого керівництва або контролюючих органів. Захист прав споживачів належить до повноважень Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.
Звернення до суду
У випадку офіційної відмови у задоволенні вимог щодо перерахунку, споживач має право оскаржити рішення у судовому порядку. Основою доказової бази у справі слугуватимуть договір про надання відповідних послуг, квитанції про сплату за послуги, належним чином складений акт-претензія, фото- та відеоматеріали пошкодженого майна, покази свідків.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас