Міжбанк: початок тижня пройде дуже активно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: початок тижня пройде дуже активно

Валюта
557
Понеділок, 19 жовтня, на валютному міжбанку пройде дуже активно. Основним мотиватором для всіх учасників торгів буде необхідність розрахунків з бюджетом. Клієнтам треба поспішати закрити свої заборгованості перед державою. Дефіцит гривні у частини великих гравців призведе до збільшення продажів валюти експортерами на тлі зниження можливості з її купівлі імпортерами, оскільки їм теж необхідно закрити свої борги перед податковою. Збільшення пропозиції при досить стриманому попиті – завжди грає на користь зміцнення гривні на міжбанку і збільшує статистику торгів. За нашими прогнозами, сьогодні обсяг операцій складе до $210 млн при здійсненні до 690 угод.
Зазвичай в такий період у Нацбанку з’являється можливість поповнювати резерви за рахунок викупу надлишку пропозиції долара, і сьогоднішній понеділок не виняток. Але на особливі обсяги купівель валюти регулятором навіть при найсприятливішому для НБУ розкладі ми б не розраховували.
Вже кілька тижнів поспіль практично весь ситуативний надлишок долара викуповується самим ринком, а точніше – нерезидентами. Сьогодні вони також вийдуть на торги при збільшенні пропозиції долара. Справа в тому, що в середині жовтня основна частина гривневих ресурсів у іноземців – це гроші, отримані за рахунок операцій з ОВДП на вторинному ринку і за відсотками від їхніх інвестиційних портфелів. А раніше кілька банків – “дочок” іноземних фінансових груп – також активно купували валюту для виведення своїх дивідендів. Всі ці ресурси не залежать безпосередньо від циклічності роботи реального сектора економіки, і тут ключовим фактором для таких покупців є лише курс на торгах. Тому щойно зараз експортери активно продають свою валютну виручку (в основному від продажу с/г продукції і металу) і гривня починає зміцнюватися – її вже викуповує не Нацбанк, а іноземці для фіксації своїх результатів. Це наразі напроблема для нашого ринку і певною мірою і для регулятора, якому треба поповнювати ЗВР.
Додаткової нервозності валютному ринку додає негативний фон через збільшення статистики хворих на коронавірус в Україні і в світі і поступове посилення карантинних заходів. Багато компаній закривають свої валютні контракти на подібних побоюваннях. Тим більше, що в країнах – торгових партнерах України – знову заговорили про новий локдаун. Це не дозволяє нашим компаніям планувати свою діяльність навіть у середньостроковій перспективі і психологічно тисне на бізнес-клімат.
На міжнародних ринках ралі по парі євро/долар посилиться через виступи виконавчого директора МВФ Крісталіни Георгієвої і голови ФРС Джерома Пауелла. Це завжди розбурхує ринки і позначиться на котируваннях євровалюти щодо гривні. Тим більше, що в той же період голова ЄЦБ Крістін Лагард відкриє конференцію цього банку з монетарної політики. Євро буде сьогодні головним інструментом для спекулятивних заробітків як у світі, так і на українському валютному ринку.
Курси міжбанку, за прогнозом Мінфіну на 19 жовтня, будуть в межах: долар – коридор 28,30 – 28,50 гривень, євро – коридор 33,05 – 33,45 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,35 / 28,36
Євро – 33,24 / 33,26
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас