Міжбанк: закінчення тижня пройде нестандартно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: закінчення тижня пройде нестандартно

Валюта
693
Ця п’ятниця на валютному ринку пройде досить нестандартно для закінчення тижня. При потенційному і традиційному зниженні ділової активності і статистики торгів через ефект закінчення тижня – цього разу все піде не так. Активність на торгах особливо не знизиться і, за нашими прогнозами, 16 жовтня обсяг операцій складе до $210 млн при здійсненні до 600 угод. Основних причин дві:
Початок періоду бюджетних платежів у клієнтів. З урахуванням майбутніх вихідних у компаній залишається всього практично два повноцінні робочі дні для розрахунку по податках з державою і на останній момент зазвичай клієнти такі розрахунки не залишають. Тому більшість почне платити їх уже сьогодні. Підвищений попит на гривню знизить можливості в купівлі валюти у імпортерів і додасть бажання з продажу валюти у експортерів. Зростання пропозиції валюти на ринку завжди грає на користь нацвалюти і збільшить обсяги операцій з валютою;
Вихід на міжбанк валютної виручки експортерів практично за два дні. Через вихідну середу в Україні змістилися дати зарахування валютної виручки по долару і євро у великих експортерів і основна її частина була зарахована їм тільки вчора. З урахуванням необхідності фінансування поточних гривневих витрат, розрахунків з бюджетом та майбутніми витратами компаній по виплаті коштів персоналу за першу половину жовтня – все це призведе до зростання пропозиції валюти на торгах.
Тому млявого і малооб’ємного ринку ми сьогодні не очікуємо. Психологічно підливають масла у вогонь і чутки про нові зміни в керівництві Нацбанку, що зазвичай теж впливає на настрої учасників торгів.
Як і вчора – досить позитивний з точки зору економічних чинників розклад попиту і пропозиції на міжбанку можуть повністю зіпсувати іноземці. Вони вчора купували вже з самого ранку валюту і за нашими відомостями продовжать це активно робити і сьогодні. Саме їхні вчорашні покупки практично вилучили весь потенційний надлишок пропозиції долара, який замість них із задоволенням би викупив Нацбанк у резерви. Але нерезиденти з самого ранку четверга вийшли на торги з купівлею через СІТІбанк і цим не дали можливості регулятору поповнити ЗВР. Правда, і курс іноземці теж цим не розгойдали, загнавши його практично в дуже вузький коридор 28,33/28,35 протягом всієї сесії.
Відновилися і обсяги ліквідності в системі, що не завжди позитивно для гривні. На ранок вчорашнього дня коррахунки банків досягли позначки в 66,1 млрд гривень і сьогодні ця цифра навряд чи буде значно нижчою.
При виникненні перевищення пропозиції валюти над попитом за рахунок фактора періоду бюджетних платежів у клієнтів – ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по викупу надлишку долара, що не дасть йому сильно просісти навіть в такій сприятливий для гривні період. Якщо ж надлишок пропозиції знову викуплять іноземці – регулятор не стане втручатися в перебіг торгів.
Курси міжбанку за прогнозом на 16 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,20 – 28,40 гривень, євро – коридор 33,00- 33,40 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,33 / 28,34
євро – 33,14 / 33,15
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас