За 10 років купівельна здатність пенсіонерів скоротиться на майже 20% - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 років купівельна здатність пенсіонерів скоротиться на майже 20% - експерт

Особисті фінанси
1692
Якщо стан економіки принципово не зміниться, то за 10 років купівельна здатність пенсіонерів може скоротитися на майже 20%. Про це сказав економіст, координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов.
“Я колись робив підрахунки, що в реальній купівельній спроможності, якщо уявити, що стан економіки принципово не зміниться, але відбудуться тільки природні фактори старіння населення, то у нас реальна, за 10 років, реальна пенсія повинна скоротитися, з точки зору своєї купівельної здатності, на майже 20%. Тобто, це відбудеться з демографічних причин – нам буде все важче і важче підтримати, скажемо так, старше покоління”, – сказав Андрій Блінов.
Він зазначив, що для вирішення цієї проблеми у владі періодично піднімають тему реформування пенсійної системи.
“Я так розумію, що ця заявка, тепер уже від імені Шмигаля, вона пов’язана саме з цим – реанімувати цю ідею трирівневої пенсійної системи… Я так розумію, що певною мірою зараз в “Слузі народу” ця ідея піднялася, але, звісно, з метою мотивації відкладання, з метою мотивації додаткових коштів для Пенсійного фонду, в тому числі, це дозволить поступово знижувати рівень дотування пенсійної системи, тобто, знизити навантаження на бюджет”, – додав експерт.
За його словами, це б дозволило отримувати пенсію з трьох джерел – від держави, з накопичувального фонду і з приватного пенсійного фонду.
Нагадаємо, дефіцит Пенсійного фонду цього року перевищив 17 млрд грн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас