Міжбанк: ринок налаштований на зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок налаштований на зміцнення гривні

Валюта
1196
Четвер на валютному міжбанку стане одним з найрезультативніших днів цього тижня за статистикою торгів. За нашими прогнозами, обсяги операцій 8 жовтня будуть перебувати в межах $140-200 млн при здійсненні до 620 угод.
Основних причин збільшення активності клієнтів кілька:
1. Практично завершується період виведення дивідендів у “дочок” іноземних компаній. Ті хто ще не встиг купити валюту під ці операції – зроблять це сьогодні;
2. У понеділок в США вихідний – День Колумба, і майбутні розрахунки по долару на умовах ТОМ не надто приваблюють основну масу клієнтів українського міжбанку. З урахуванням того, що завтра ще й п’ятниця, що також традиційно знижує активність компаній перед вихідними – саме сьогодні бізнес вирішить проводити свої основні угоди по валюті;
3. Скандали в Нацбанку не позначилися особливо на поведінці клієнтів на торгах і на курсовому тренді. Зростання котирувань, на який так розраховували банки-спекулянти і продавці валюти не відбулося. Більш того, долар в останні два дні просідає. Тому експортерам немає сенсу особливо притримувати валютну виручку, і вони вже від учора робили це в досить великих обсягах. Зростання пропозиції валюти грає позитивно для гривні, а також стимулює і частину покупців виходити на ринок з відкладеними раніше купівлями. Це також додасть загальної статистики торгам у четвер.
4. Необхідність фінансування поточних господарських операцій на тлі вже практично “з’їдених” експортерами сум відшкодувань ПДВ – також стимулює їхню активність на торгах. А непогана кон’юнктура по металу і частині продукції аграріїв забезпечують досить стабільний приплив валюти на ринок. Активізуються і нафтотрейдери, які традиційно в осінньо-зимовий період збільшують обсяги постачання нафтопродуктів у країну, що додає попиту на валюту на ринку.
У підсумку все це призводить до збільшення обсягу операцій на міжбанку і в цілому останні кілька днів працює на зміцнення позицій гривні за рахунок перевищення пропозиції над попитом.
Тренд на міжбанку сьогодні вже традиційно залежатиме від поведінки найбільших місцевих та іноземних гравців, а також від НБУ з його можливими інтервенціями. Цінники Нацбанку в разі його виходу на ринок стануть головним орієнтиром щодо курсу для всіх учасників торгів.
Більшість факторів працює на користь нацвалюти і загальний настрій ринку поки що на невелике подальше зміцнення гривні в межах 5-8 копійок.
Продовження істотних коливань по парі євро/долар на міжнародних ринках змусить власників обмінних пунктів зберегти спред між купівлею/продажем по євро в межах 20-30 копійок. По долару ситуація більш прогнозована і тому вони обмежаться спредом на рівні 15-20 копійок.
Головними орієнтирами для обмінок залишаться:
1) поведінка міжбанку;
2) реальний попит і пропозиція по валюті з боку населення з урахуванням рівня конкуренції між обмінниками в цьому регіоні.
Курси міжбанку за прогнозом на 8 жовтня будуть в межах: долар – коридор 28,25 – 28,45 гривень, євро – коридор 33,10 – 33,55 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,30 / 28,32
Євро – 33,29 / 33,31
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас