Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС

Фондовий ринок
1629
Нульове мито на ввезення вина з ЄС буде введено з 2021 року згідно з зобов’язаннями України щодо обнулення імпортних мит на низку товарів протягом семирічного періоду після підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Про це повідомила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), міжнародний консультант ФАО ООН Катерина Звєрєва.
“З 2021 року буде введено нульове мито на ввезення вина в Україну (з країн Європейського Союзу. – Ред.). При цьому на сьогодні склалася не найкраща ситуація на виноробному ринку – імпорт вина в Україну збільшився на 25-30% в порівнянні з минулим роком”, – повідомила вона.
З посиланням на дані Держстату Звєрєва повідомила, що в 2019 році Україна експортувала вина на $11,9 млн. При цьому найбільшим зовнішнім ринком для українських виноробів став Казахстан, куди було поставлено продукції на $1,3 млн. Крім того, одним з найбільших ринків залишається Німеччина, куди було експортовано вина на $1 млн.
Водночас, за словами директора з розвитку УПОА, імпорт вина торік склав $146,7 млн.
Крім того, в першому півріччі поточного року, за даними Держмитслужби, Україна експортувала вина на $6,1 млн. При цьому імпорт склав $67,9 млн, уточнила експерт.
“За даними статистики ми можемо побачити, що в грошовому вираженні експорт нижчий від імпорту в 11 разів. Традиційно найбільшим постачальником вина в Україну є Італія. За шість місяців цього року Україна завезла італійського вина на $20,7 млн. Друге місце в списку належить Франції ($10,5 млн), третє – Німеччині ($9,9 млн). З інших країн Україна імпортувала вина на $26,7 млн​​”, – зазначила міжнародний консультант ФАО ООН.
Вона звернула увагу, що імпорт глобально зростає, проте Україна не може забезпечити ефективної підтримки галузі так, як це робиться в ЄС.
“Наприклад, візьмемо Іспанію – одного з провідних гравців світового ринку вина. Місцеві виноградарі отримують від держави 50% повернення інвестицій в закладки виноградників. І це досить суттєва допомога виноробам вже на початковому етапі, адже такі інвестиції є довгими за термінами окупності. Інший приклад країн, про який говорять українські винороби – це Франція. Минулого року на фінансування виноробної галузі тут виділялося до EUR8 млрд”, – вказала Звєрєва.
Українські винороби і профільні асоціації, як зауважила міжнародний консультант ФАО ООН, кажуть, що конкурувати з тими, у кого в пляшці до 70% дотацій, неможливо.
“Тому наші виноградники на сьогодні вирубуються, і ситуація для виноробів не дуже сприятлива. Важливо і те, що на старті виноробного бізнесу в країнах ЄС підприємцям або надають пільговий податковий режим, або взагалі вводять “податкові канікули” – все це робиться з метою розвитку їхньої справи. Цей досвід варто було б взяти до уваги і Україні, і це стосується не лише виноробної галузі”, – додала вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас