Що сталося з курсом у вересні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що сталося з курсом у вересні?

Валюта
1156
У вересні гривня знизилася до долара і до євро, причому падіння до долара було більш помітним. Офіційний курс долара, що встановлюється НБУ, зріс за місяць з 27,4759 грн до 28,2989 грн (+3,00%).
Офіційний курс європейської валюти зріс за цей час з 32,7334 грн до 33,1309 грн (+1,21%).
Приблизно таку саму динаміку показали за місяць курси готівкового ринку. Більш швидке зростання долара пов’язане зі зниженням валютної пари EUR/USD на світовому ринку з 1,1910 до 1,1710 (-1,73%).
Як зазначає Вадим Іосуб, старший аналітик “Альпарі”, зниження гривні пов’язане в першу чергу зі збільшенням попиту на валюту у зв’язку з поступовим відновленням ділової активності.
“Можна звернути увагу, що, з одного боку, гривня знижувалася досить стійко, практично без корекцій, протягом усього місяця. З іншого боку, зниження це складно назвати обвалом, воно мало досить помірний характер”, – говорить експерт.
Серед валют колишнього СРСР гривня показала у вересні не найслабший результат по відношенню до долара. Слабкішим за гривню виявився грузинський ларі (-6,6% за місяць) і російський рубль (-6,3%).
Якщо говорити про динаміку з початку року, гривня знизилася до «американця» на 16,3%. За цим показником її “випереджають” російський рубль (-22,3%) і білоруський рубль (-20,3%).
Нове керівництво НБУ постійно підкреслює спадкоємність своєї політики на валютному ринку. Йдеться про збереження режиму таргетування інфляції (стабільність цін важливіша за коливання номінальних курсів) і про обмежене втручання у валютні торги. Мета виходу регулятора на валютний ринок – згладжування сильних коливань, а не боротьба з ринковою тенденцією або прагнення встановити якийсь бажаний курс. НБУ постійно нагадує, що не таргетує курс, тобто не ставить мети з досягнення якогось його значення і не “утримує” якісь рівні.
На думку Іосуба, при збереженні такої політики невтручання регулятора нинішній тренд на зниження гривні може скоро видихнутися в міру активізації експорту аграрної продукціїі, відповідно, збільшення аграрної виручки аграріїв.
На користь гривні може піти і зниження цін на нафту, якщо воно буде продовжено. Це призведе до здешевлення імпортованих енергоносіїв.
Жовтень може виявитися для гривні більш комфортним, ніж попередній місяць. Долар протягом місяця буде торгуватися в діапазоні 27,7 – 28,9 грн, євро – в діапазоні 32,5-33,8 грн. Втім, курс євро менш передбачуваний і може вийти за зазначені рамки в разі сильних коливань валютної пари EUR/USD на світовому ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас