Мобільні оператори та провайдери працюватимуть за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільні оператори та провайдери працюватимуть за новими правилами

Фондовий ринок
4431
Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3014 “Про електронні комунікації”.
Документ закладає основи для системної та глибинної галузевої реформи телеком-сфери. Він прийде на зміну ухваленому ще в 2003 році і вже застарілому закону про телекомунікації.
За словами співавтора документа і парламентарія від Слуги народу” Олександра Федієнка, ухвалення цього законопроєкту було однією з вимог Європейського Союзу.
Депутат додав, що закон закладає основи реформування галузі телекомунікацій та інформаційних технологій, функціонування та розвитку інформаційного суспільства, цифрової трансформації всіх сфер життєдіяльності особистості, суспільства і держави на базі використання інформаційно-комп’ютерних та інших технологій.
Що нового для користувача:
  • Інтернет як універсальна послуга. Держава гарантує громадянину можливість доступу до мережі Інтернет;
  • захист від спаму. Законом передбачені штрафи до 8 500 грн за спам-повідомлення та спам-дзвінки. Абонент повинен дати згоду на отримання інформації і мати можливість відмовитися від розсилки (в кожному повідомленні);
  • захист прав. Оператори та провайдери можуть зазнати серйозних фінансових втрат у разі порушення прав споживачів. Для захисту прав абоненту не потрібно буде йти до суду. Позасудові спори вирішить телеком-регулятор в обмежені строки (2 місяці);
  • без “пакетів”. Документ передбачає право абонента платити тільки за необхідні послуги (наприклад, тільки “за хвилини”, а не смс та інтернет, які не використовуються, але включені в “тарифний пакет”).
Для гравців ринку:
  • технейтральність. Технологічна нейтральність радіочастотного спектру дозволяє операторам зв’язку за умови забезпечення електромагнітної сумісності користуватися смугами радіочастот, зазначеними в їхніх ліцензіях без обмеження щодо застосування конкретних радіотехнологій, визначених для цих смуг радіочастот;
  • електронна взаємодія з регулятором. Можливість подання звітності, заяв, повідомлень про початок діяльності у сфері телекомунікацій тощо, отримувати послуги в електронній формі на відповідній електронній платформі;
  • spectrum sharing. Оператори зможуть ділитися радіочастотним спектром між собою (зараз це заборонено).
Що стосується географічної недоступності інтернету, то держава буде визначати території, де його немає, і забезпечувати громадянам доступ до “всесвітньої павутини”.
Що буде з тарифами:
  • закон не позначиться безпосередньо на тарифах для клієнтів, принаймні найбільших компаній. Його вплив в іншому – у створенні більш прозорого, передбачуваного і комфортного середовища ведення бізнесу.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас