Зміна постачальника газу: як це зробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна постачальника газу: як це зробити

Енергетика
7459
З відкриттям ринку газу постачальники в Україні конкурують, пропонують населенню вигідніші умови, борються за споживачів, вдосконалюючи якість сервісу й обслуговування. І хоча поки що конкуренція розгортається лише серед титанів, таких як державний «Нафтогаз», ЕГАЗ, на ринку з’являються інші компанії.
Про це пише dom.ria.
Як поміняти постачальника газу У липні процес зміни постачальника газу спрощено на законодавчому рівні – все можна зробити в електронному вигляді. За часом на переведення споживача від однієї компанії до іншої потрібно до трьох тижнів, але в основному це займає 3-7 днів. Замість паперової тяганини протягом декількох місяців, яка в результаті все одно могла завершитися відмовою, досить подати документи з електронного кабінету, і відмовити, вам, в принципі, не можуть.
Процедура зміни постачальника онлайн:
  • заповніть заяву – це може бути електронна форма на сайті постачальника послуг, або бланк в електронному чи паперовому вигляді; підпишіть електронним цифровим підписом або від руки й скануйте – в залежності від формату заяви;
  • прикріпіть до заяви скановані варіанти або фотографії паспорта, ІПН та документів про право власності на нерухомість;
  • завантажте файли й надішліть за допомогою спеціального інтерфейсу або листом на електронну пошту постачальника; отримаєте сповіщення, де новий постачальник вкаже дату, від якої ви будете обслуговуватися у нього – це займає до 20 днів.
Що дає зміна постачальника газу. Міняти постачальника газу можна вже кілька років. Але раніше з причини відсутності ринку робити це не було сенсу. Зараз же вибір обґрунтований, адже серед постачальників з’являється конкуренція. Найчастіше українці змінюють постачальників з метою: купівлі газу за вигіднішою ціною; отримання послуг на зручніших умовах; підвищення якості сервісу; участі в акціях та спеціальних пропозиціях; забезпечення сумлінного ставлення з боку компанії.
Хто може змінювати постачальника. Міняти компанію можуть власники приватних будинків та квартир в багатоповерхівках. Процедура виглядає однаково для всіх. Відносно будинків, що опалюються комунальними підприємствами Теплокомуненерго, є деякі обмеження. Поки що власники квартир в таких багатоповерхівках можуть змінювати постачальника газу, але лише того, що використовується для газової плити та водонагрівача. Якщо ж у квартирі індивідуальне опалення – на зміну постачальника жодних обмежень немає.
Як виконується переведення до нового постачальника. На підставі заяви компанія розглядає вас та приймає рішення про переведення. Зазвичай в разі правильної подачі документів відмови бути не повинно. Далі вас реєструють. Договір зі старим постачальником розривається автоматично, щойно ви стаєте клієнтом нової організації. Зв’язуватися й повідомляти попереднього постачальника про перехід не потрібно. Не пізніше, ніж за півтора місяця він надішле вам платіжку для остаточного перерахунку – оплатити її потрібно протягом 10 днів. Міняти постачальника можна, навіть якщо у вас є борг.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас