Названі міста світу з найбільш переоціненою нерухомістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі міста світу з найбільш переоціненою нерухомістю

Нерухомість
20096
Швейцарський банк UBS назвав міста, де ризик утворення “бульбашки” на ринку нерухомості особливо великий.
Про це повідомляється в щорічному дослідженні UBS Global Real Estate Index, оприлюдненому на сайті банку, пише “Мінфін”.
Міста з найбільшим ризиком:
1. Мюнхен:
  • показник 2020 року: 2,35;
  • показник 2019 року: 2,01.
Мюнхен очолює рейтинг другий рік поспіль. За останнє десятиліття реальні ціни на житло тут збільшувалися більш ніж на 8% щорічно, що є найшвидшим темпом серед усіх аналізованих міст. Бум пов’язаний з добре диверсифікованою і зростаючою економікою, а також з привабливими умовами фінансування.
2. Франкфурт:
  • показник 2020 року: 2,26;
  • показник 2019 року: 1,71.
Середньостроковий прогноз залишається змішаним. Місто стало практично недоступним для власних жителів, що зробило життя в передмісті привабливою альтернативою. Стійкі і прості умови банківського фінансування є необхідною умовою для майбутньої стабільності цін на житло.
3. Торонто:
  • показник 2020 року: 1,96;
  • показник 2019 року: 1,86.
Ціни на житло тут подвоїлися за останні 10 років. Житловий бум тимчасово заспокоївся в 2018 році, коли іпотечні кредити подорожчали, а місцева влада запровадила обмежувальні заходи, включаючи податок для іноземних покупців і контроль над орендою. Втім, через хороші умови фінансування ціни підскочили майже на 6% за останні чотири квартали. Значно зріс попит на приватні будинки.
4. Гонконг:
  • показник 2020 року: 1,79;
  • показник 2019 року: 1,84.
В цілому ціни на житло тут будуть варіюватися від стабільних до зростаючих, із середнім однозначним приростом цифр до кінця червня 2021 року. Ринок мас-маркету залишиться більш волатильним через сплеск безробіття. Елітний сегмент буде відчувати себе впевнено завдяки обмеженій пропозиції і здатності бізнесу брати для себе користь з економіки, що скорочується.
5. Париж:
  • показник 2020 року: 1,68;
  • показник 2019 року: 1,54.
Реальні ціни збільшилися на 6% за останній рік і зараз майже на 30% перевищують рівень 2015 року, коли почалося відновлення ринку. Падіння процентних ставок і іноземний попит в елітному сегменті посилили подорожчання нерухомості. У той час як привабливість міста і дефіцит житла підтримують зростання цін, зменшення населення становить ризик цінової стабільності.
6. Амстердам:
  • показник 2020 року: 1,52;
  • показник 2019 року: 1,61.
Прості умови банківського фінансування, сильна економіка і високий попит на купівлю житла з метою здачі в оренду зміцнили ринок житла з 2013-го по 2018 рік. Запас житла не зміг встигати за зростаючим попитом, тому рівень цін збільшився величезними темпами – більш ніж на 10% щорічно. Незважаючи на пристойне зростання доходів населення, доступність житла скоротилася. До того ж банки нещодавно посилили стандарти іпотечного кредитування, що має обмежити подальше зростання цін на житло.
7. Цюрих:
  • показник 2020 року: 1,51;
  • показник 2019 року: 1,54.
Хоча присутній надлишковий попит на житло, що в підсумку підтримає ціни в короткостроковій перспективі, негативні наслідки рецесії досі не проявили себе. Готовність потенційних покупців житла платити, швидше за все, буде стагнувати в найближчі кілька кварталів. Якщо ж економічна криза затягнеться, високі ціни на ринку вторинного житла Швейцарії в результаті стануть нестійкими.
Міста зі справедливими цінами:
  • ними в 2020 році виявилися Бостон, Сінгапур, Мадрид, Варшава, Мілан і Дубай.
  • українська столиця не увійшла до ТОП-20 за жодним з критеріїв.
Названі міста світу з найбільш переоціненою нерухомістю
Як складали рейтинг:
  • банк UBS розглядає п’ять факторів: ціна нерухомості до доходів від неї і ціна нерухомості до вартості її оренди, зміни в співвідношенні іпотеки до ВВП і будівництва до ВВП, а також відносний показник вартості нерухомості міста в порівнянні з ціною по країні. У розумінні банку будь-яке місто, показник якого вище 1,5 за цим індексом, розглядається як схильний до ризику виникнення “бульбашки”.
Що таке «бульбашка»:
  • цінові бульбашки, на думку UBS, є регулярно повторюваним явищем на ринках нерухомості. Термін «бульбашка» відноситься до суттєвої і стійкої неправильної оцінки активу, існування якої неможливо довести, якщо вона не лусне. UBS Global Real Estate Bubble Index вимірює ризик бульбашки на ринку нерухомості на основі таких моделей.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас