Чому Нацбанк "топить" гривню перед виборами - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Нацбанк "топить" гривню перед виборами - експерти

Особисті фінанси
2696
На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, стабільність курсу національної валюти, а ще краще її зміцнення, завжди позитивно впливає на симпатії виборців до чинної влади і навпаки.
Навіть якщо згадати останні президентські і парламентські вибори 2019 року (березень і липень), то, за даними НБУ, 28 лютого курс гривні був 27 грн/долар, а 15 березня – 26,7 грн/долар. У липні він опустився з 26,17 (1 липня) до 26,03 (21 липня, в день виборів), продовживши міцнішати і після виборів – 31 липня було 25,08 грн/долар.
Економіст, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський впевнений, що фундаментальних причин для різких коливань обмінного курсу як у бік девальвації, так і в бік зміцнення, на сьогоднішній день немає. Проте, за півтора місяці гривня знецінилася, за офіційним курсом Нацбанку, на 99 копійок або на 3,6% – з 27,34 до 28,33 грн/долар.
Олег Пендзин, втім, впевнений, що Нацбанк, маючи 29 млрд золотовалютних резервів і щоденний обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку в межах 100 млн доларів, міг за допомогою регулярних продажів валюти і не опускати курс нижче 28 грн/долар.
Віктор Скаршевський зазначив, що за останні півроку попит на валюту скоротився більше, ніж її пропозиція.
“Були побоювання, що різко знизиться приплив валюти від гастарбайтерів (в 2019 році, за даними НБУ, заробітчани забезпечили Україну валютою в сумі 12 млрд доларів), але статистика показує, що просідання становить всього мінус 5%, – аналізує Віктор Скаршевський. – Неможливість турпоїздок до Європи призвела до того, що мільярди доларів, які витрачалися нашими співгромадянами за кордоном, залишилися в Україні і поповнили пропозицію валюти. З початку 2020 року продаж валюти населенням перевищив на 1,2 млрд доларів її купівлю”.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас