Як офісний ринок переживає карантин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як офісний ринок переживає карантин

Нерухомість
795
У 2020 році в сфері девелопменту та будівництва, в умовах пандемії ключовою особливістю стала адаптація бізнесу до нових реалій і вимог, а також вміння компаній бути гнучкими і швидко трансформувати свої бізнес-процеси.
Про це пише budport.
Компанії, які свого часу технічно налаштували віддалену роботу і працювали за принципом hot desking, або команди, які практикували роботу в коворкінгах, отримали перевагу. Їм не потрібно було витрачати час на адаптацію і впровадження всіх супутніх технологій – робота вже була зроблена, – стверджують експерти
За результатами глобального опитування міжнародною консалтинговою компанією 8 з 10 людей після карантину хотіли б працювати віддалено хоча б один день на тиждень. Однак, така тенденція не стане причиною масової відмови від офісів. Навпаки, компанії будуть більше інвестувати в якість офісів, створюючи менш щільні приміщення з більшою кількістю спільних просторів. Адже не всі здатні продуктивно працювати в домашніх умовах.
Протягом липня-серпня 2020 року відновилася активність як з боку невеликих, так і великих орендарів з метою вивчення ринку, а також можливості оренди офісних приміщень на більш привабливих умовах в порівнянні з лютим 2020 року.
Ключові зміни після пандемії:
  • інтерес до зменшення орендованих площ,
  • підвищений попит на безпечні інженерні рішення,
  • посилений клінінг і додаткові сервіси,
  • активно шукають офіси з мінімальними витратами на ремонт.
Загальний обсяг поглинання офісних приміщень (gross take-up) за підсумками першого півріччя 2020 року склав близько 40 тис. кв. м, що більш ніж на 55% нижче за аналогічний показник в першому півріччі 2019 роки (90 тис. кв. м).
Умови оренди. У нових договорах оренди намітилася тенденція прописувати особливі умови оренди на період, коли неможливо використовувати офіси. Найчастіше домовляються про відстрочку орендних платежів, а не про зниження орендної плати. В обмін на це договори, як правило, подовжуються на відповідний термін.

Довідка Finance.ua:

  • Ринок оренди нерухомості завмер в розпал карантину і тільки в липні став подавати ознаки життя. Тисячі українців, яких звільнили з роботи, так і не змогли працевлаштуватися і з’їхали з орендованих квартир.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас