Юрист розповів, як не платити штраф за тонування скла в авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрист розповів, як не платити штраф за тонування скла в авто

Технології&Авто
1614
Експлуатація автомобіля при нанесенні на скло покриття, яке обмежує оглядовість з місця водія і погіршує прозорість скла, забороняється (п.31.4.7 ПДР).
Про це нагадує Дорожній адвокат.
Штраф. За керування автомобілем із порушенням цих вимог на перший раз передбачено штраф у розмірі 340 грн. (ч.1 ст.121 КУпАП).
Якщо порушення вчинено повторно протягом року, то можуть позбавити права керування від 3-х до 6-ти місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб (ч.4 ст.121 КУпАП).
Винятки. Допускається тонування із світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75% та для інших не нижче 70% (п.п. 2.2.4 ГОСТ 5727-88). Дзеркальне тонування заборонено у будь-якому випадку.
Проте, при накладенні штрафу визначити відсоток світлопропускання працівник поліції повинен не візуально, а лише із застосуванням спеціального приладу (тауметр).
Якщо інспектор не провів відповідних вимірювань світлопропускання спеціальними приладами, то такий штраф за керування автомобілем із тонованим склом є незаконним.

Як сплатити штраф через Приват24

Тому, якщо інспектор намагається винести постанову за тоноване скло, вимагайте провести вимірювання світлопропускання згідно з дозволеними нормативами.
Водночас, при здійсненні тонування скла варто отримати на СТО відповідний сертифікат про рівень світлопропускання. Це допоможе уникнути непорозумінь з працівниками поліції.

Довідка Finance.ua:

  • Штраф за відсутність автостраховки: Згідно з чинним українським законодавством, для користування транспортним засобом кожен власник автомобіля повинен оформити страховий поліс ОСЦПВ – страховку цивільної відповідальності. За прострочену або відсутню страховку на водіїв чекає санкція у вигляді штрафу. Згідно із законодавством, розмір штрафу за їзду без страхового поліса автоцивілки становить 425 гривень.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас