Марченко пояснив причини підняття мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марченко пояснив причини підняття мінімальної зарплати

Казна та Політика
434
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що одна з причин підвищення мінімалки – фактичний прожитковий мінімум був вищим за ту мінімальну зарплату, яка була встановлена законом.
Про це він сказав в інтерв’ю ЕП.
“Чому підвищується мінімалка? Тому що фактичний прожитковий мінімум був вищим за ту мінімальну зарплату, яка була встановлена законом. Фактичний рівень прожиткового мінімуму – 5054 грн, а мінімалка – 4723 грн. Це одна причина. Інша причина – співвідношення між мінімальною зарплатою і середньою заробітною платою. В Україні, мені здається, було близько 40%, в сусідніх країнах вище. Ми не порівнюємо зарплати нашої країни з їхніми. Але співвідношення у нас просідало”, – зазначив Марченко.
Водночас на питання, чи погоджується він з таким підходом, коли за ситуації з великим дефіцитом бюджету держава дозволяє собі такі речі, як підвищення мінімалки, міністр відповів:
“Я протистою до того моменту, поки не прийняте рішення. Щойно рішення прийняте, я максимально сприяю, щоб це рішення було швидко і ефективно реалізоване. І це нормально. Нормально, коли ти працюєш в команді, нормально, коли ти виконуєш завдання як міністр. Я можу скільки завгодно бути проти будь-яких видатків, але до того моменту, поки рішення не прийняте, поки мене на Кабміні не переконали мої колеги, прем’єр, що це рішення треба підтримати. Після цього я це рішення виконую. Бо інакше я маю через будь-яке моє непогодження писати заяву (про звільнення. – Ред.). Так же не може бути”.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, згідно з яким мінімальна зарплата становитиме 5 тисяч.
  • Верховна Рада прийняла в цілому президентський законопроєкт №3963 “Про внесення змін до ЗУ “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, який передбачає, зокрема, збільшення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року.
  • 6 серпня президентом було зареєстровано законопроєкт №3963 “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, яким пропонується підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень – з 1 вересня 2020 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас