За "скручування" пробігу авто пропонують карати великими штрафами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За "скручування" пробігу авто пропонують карати великими штрафами

Особисті фінанси
2183
Народні депутати пропонують ввести штрафи за “скручування” пробігу автомобіля.
Про це свідчить зареєстрований у парламенті законопроєкт №4039.
Автори документа наголошують на проблемі так званого “скручування пробігу” у вживаних автомобілів в Україні. Послуги з “корекції одометрів”, тобто зменшення їхніх показників, відкрито рекламуються на всіх доступних інформаційних каналах. Також не менш відкрито продаються прилади, за допомогою яких можна самостійно перепрограмовувати електронні одометри, встановлюючи “бажаний”, а не дійсний пробіг перед продажем автомобіля.
Також в Україні існує “схема” зі заниження митної вартості вживаних ТЗ при їх імпорті: особа, яка ввозить автомобіль, перед його митним оформленням збільшує показники одометра для імітації значного ступеня зношеності, аби знизити декларовану вартість, а після розмитнення показники одометра коригуються в бік зменшення. Таким чином, держбюджет втрачає значні суми податкових надходжень від розмитнення вживаних авто.
Тож депутати пропонують створити механізм контролю за показниками одометрів ТЗ, аби протидіяти шахрайським діям з ними.
У документі пропонується фіксувати показники одометра в документах митної декларації, при держреєстрації авто, у свідоцтві про проходження техогляду, страховому полісі тощо.
Як каратимуть за “накручені” одометри:
  • за експлуатацію ТЗ із несправним (відключеним) одометром – штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 3400 грн;
  • якщо показники одометра авто будуть меншими, ніж останні зафіксовані в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, – штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів – 8500 грн;
  • якщо при першій держреєстрації виявлять показники одометра менші, ніж ті, що зазначені у митній декларації для вільного обігу ТЗ по території України, – штраф 1000 неоподатковуваних мінімумів – 17 000 грн;
  • за незаконне зменшення показників одометра ТЗ, а також повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – штраф у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів – 34 000 грн;
  • тим, хто надає послуги зі “скручування” пробігу, теж загрожує штраф – 34 000 грн.

Довідка Finance.ua:

  • У Польщі за маніпуляції з одометром у порушника можуть не лише конфіскувати авто, а й ув’язнити його на строк від 3 до 5 років.
  • За даними Інституту досліджень авторинку, в середньому у українських автомобілів того ж віку максимальний заявлений власниками пробіг на 100 тис. км менший, ніж у німецьких.
За "скручування" пробігу авто пропонують карати великими штрафами
  • За даними AUTO.RIA, протягом другого кварталу 2020 року заниження показників пробігу було виявлено у 49 950 автомобілів, а це 38% від загальної кількості перевірених ТЗ за згаданий період.
  • Економічні збитки для ЄС від маніпуляцій із показниками пробігу авто складають від 5,6 до 9,6 мільярда євро на рік. У США ж такі злодіяння завдавали збитків на 1 мільярд доларів.
Часто за кермом? Економте свій час і гроші – вибирайте і замовляйте для себе спеціальну картку для водіїв прямо на Finance.ua.

Кредитні картки для водіїв 🚗

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас