Міжбанк: ТОМ дозволить спекулянтам "похитати" курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ТОМ дозволить спекулянтам "похитати" курс

Валюта
1219
Понеділок, 7 вересня, пройде досить цікаво на українському валютному ринку, хоча і не продемонструє значних обсягів статистики торгів.
Основною причиною її падіння буде вихідний в США. Сьогодні в Америці відзначають День праці, і всі угоди в доларі на нашому міжбанку будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні – сьогодні, поставка валюти – завтра). Такий формат не дуже цікавий більшості місцевих клієнтів, які зазвичай працюють на умовах ТОД (всі розрахунки і по валюті, і в гривні проходять одним днем).
Тому сьогодні клієнти або відразу перенесуть свої угоди в доларі на завтра, або досить істотно знизять свою активність за операціями в цій валюті, а зосередяться в основному на операціях в євро і рублі.
Але саме малооб’ємний ринок, а також формат розрахунків на умовах ТОМ дозволяє спекулянтам активно “похитати” курс на невеликих сумах протягом дня.
Тому міжбанк в понеділок, з одного боку, буде проходити при невеликій статистиці торгів (ми прогнозуємо до $130-160 млн при здійсненні 390-420 угод), а з іншого боку – з періодичними стрибками котирувань при проведенні спекулятивних операцій.
Як і весь минулий тиждень, з суто місцевих факторів на поведінку ринку продовжать впливати:
1. Дії нерезидентів і “дочок” іноземних компаній. При сприятливому для них курсі “дочки” іноземних компаній продовжать поступово купувати валюту під репатріацію дивідендів, а нерезиденти – періодично виходити на торги з купівлею долара і євро за рахунок коштів, отриманих від погашення ним попередніх випусків ОВДП і виплат доходу за облігаціями.
В останні кілька місяців нерезиденти змінили тактику своїх купівель валюти на міжбанку. Якщо раніше – після погашення чергових українських гривневих боргових зобов’язань – вони відразу купували валюту, що істотно тиснуло на курс в такі моменти, то зараз це відбувається невеликими траншами, щоб не “підривати” котирування.
Тому, якщо сьогодні навіть на умовах ТОМ по долару, курс буде для них прийнятним – вони періодично будуть купувати валюту, що створить додатковий попит на неї на міжбанку. Якщо ж котирування будуть досить високими, то іноземці продовжать вичікувати оптимально низького курсу.
2. Господарські операції клієнтів та інтервенції НБУ. Після того як експортери вже розтратили гривню, яку отримали від відшкодувань ПДВ – у них зберігається потреба фінансування своїх господарських гривневих витрат, що і змушує їх активно виходити на міжбанк з продажем валютної виручки. Хоча сьогодні обсяги такої пропозиції валюти і будуть нижчими через розрахунки по долару ТОМом, це частково підстрахує гривню на торгах і закриє основну частину попиту на валюту з боку покупців.
А поведінка Нацбанку на торгах у понеділок особливо не зміниться. При надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо регулятор з його викупом навіть на умовах ТОМ. Але, швидше за все, регулятор сьогодні волітиме спостерігати за ситуацією з боку, особливо в перебіг торгів не втручаючись.
На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку (хоча і з поправкою на малооб’ємний ринок по долару через вихідний в США і можливі спекулятивні розхитування котирувань протягом дня), крос-курс пари долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні.
Спред по долару буде перебувати в межах 15-20 копійок і по євро – в межах до 20 – 30 копійок. Причому в обмінниках фінкомпаній він традиційно буде вужчим, а в касах банків – ширшим.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом на 7 вересня, будуть в межах: долар – коридор 27,60 – 27,95 гривень, євро – коридор 32,56 – 33,00 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,73 / 27,76
Євро – 32,71 / 32,74
Російський рубль – 0,3679 / 0,3685
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас