Міжбанк: кінець місяця активізує клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: кінець місяця активізує клієнтів

Валюта
516
Понеділок на валютному ринку пройде під впливом двох основних чинників:
1. Останній день місяця. Наближення кінця місяця максимально активізує клієнтів і самі банки під час міжбанківської сесії і розділить її на два етапи. До обіду – банки закриють в основному всі клієнтські операції і забезпечать розрахунки по них, після нього – в основному вже самі будуть закривати свої операції по власній валютній позиції, фіксації фінансового результату з торгівлі валютою на перше число і виконання економічних нормативів Нацбанку на звітну дату. Незважаючи на те, що значна частина великих клієнтів уже закрила свої основні розрахунки по місяцю – сьогодні і вони, і невеликі клієнти вже остаточно “рихтують” свої розрахунки за серпень, що додасть статистики торгів. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку в понеділок будуть у межах до $170-200 млн при здійсненні до 540-620 угод;
2. Завершення періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам. Ключове – це час зарахувань їм гривні за цими операціями Держказначейства. Якщо гривня від держави прийде в першій половині дня – це зменшить активність продавців на міжбанку і скоротить обсяги пропозиції валюти на торгах, що спрацює проти нацвалюти. Якщо в другій (що відбувається зазвичай набагато частіше) – то за рахунок цих коштів експортери вже закриватимуть тільки свої розрахунки на внутрішньому ринку. І тоді цей фактор вже спрацює в основному завтра – в перший день нового звітного періоду.
Завершення місяця змусить клієнтів оперативно закривати свої господарські операції по серпню і особливо торгуватися за курсом і покупцям, і продавцям буде ніколи.
Як завжди – при ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією з його викупу. Спекулянти не зможуть особливо активно розгойдувати ринок перед звітною датою і при поточній ситуації на міжбанку вважатимуть за краще в основному працювати тільки в форматі “в дві сторони”. Лише при значних ситуативних перекосах попиту і пропозиції, що сьогодні дуже малоймовірно – вони можуть спробувати похитати ринок. Але їх теж підпирає час і особливо розгойдати котирування вони фізично не встигнуть. Лише в останні дві-три години сесії, на малооб’ємному ринку – вони можуть спробувати “поганяти” курс.
На готівковому ринку фактор завершення місяця буде відображатися менше, ніж по безготівковій валюті. Обмінники продовжать працювати у форматі “з обороту”, орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару буде в межах 15-20 копійок і по євро – в межах до 20-30 копійок. При стрибках євро на зовнішніх ринках відносно долара і на нашому міжбанку відносно гривні – власники обмінників знову будуть часто змінювати цінники по євровалюті протягом дня.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 31 серпня будуть у межах: долар – коридор 27,40-27,65 гривень, євро – коридор 32,40-32,95 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,47 / 27,50
євро – 32,65 / 32,67
російський рубль – 0,3693 / 0,3698
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас