У США схвалили 15-хвилинний тест на COVID-19 за $5 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США схвалили 15-хвилинний тест на COVID-19 за $5

Світ
1989
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) США схвалило до застосування BinaxNOW – 15-хвилинний тест на COVID-19 виробництва Abbott. Це тест-картка вартістю $5, яка працює принципом, за схожим з тестом на вагітність – тест можна зробити в домашніх умовах без необхідності відвідування спеціалізованої лабораторії, тоді як переважну більшість доступних сьогодні тестів на COVID-19 необхідно відправити в лабораторію для аналізу.
Це вже другий експрес-тест на COVID-19. Раніше компанія випустила портативну міні-лабораторію ID NOW, здатну робити аналіз за п’ять хвилин. Але ця лабораторія призначалася для клінік і інших установ, а BinaxNOW – більш масовий продукт. Згідно із заявою FDA, тест може використовуватися в кабінетах лікарів, відділеннях невідкладної допомоги та навіть у школах.
Abbott також розробила мобільний додаток, що забезпечує доступ і синхронізацію з базою даних пацієнтів. Люди з негативним результатом зможуть через додаток отримати «цифровий сертифікат здоров’я», який вони можуть виводити на екран телефону і пред’являти при необхідності. Генеральний директор Роберт Форд у своїй заяві підкреслив, що набір з тесту і додатку є «комплексним рішенням для тестування».
BinaxNOW належить до того типу тестів, які визначають стан здоров’я пацієнта за наявністю/відсутністю в його організмі антитіл до SARS-CoV-2. Тобто принцип його роботи заснований на виявленні специфічних молекулярних білкових з’єднань на поверхні коронавірусу, а не послідовностей генетичного коду самого вірусу.
BinaxNOW робить аналіз за мазком з носа. Взятий зразок вставляється безпосередньо в картку BinaxNOW. Якщо результат позитивний – на ньому з’являється кольорова смужка, яку складно не помітити.
Що стосується точності, компанія Abbott запевняє, що тест правильно діагностує коронавірусну інфекцію в 97,1% випадків, тоді як у разі негативного результату його точність ще вища – 98,5%.
Тести, які шукають білки, так звані тести на антигени, замість вірусів, як правило, менш точні. Однак деякі дослідники стверджують, що часте дешеве тестування з менш точним тестом – кращий спосіб контролювати пандемію COVID-19. З цим тяжко не погодитися, особливо з урахуванням ситуації в Україні. В Україні тест на COVID-19 коштує від 700 гривень в невеликих лабораторіях, тоді як в лабораторіях «Діла» – 1800 грн. Зазвичай його роблять протягом доби.
До жовтня Abbott планує випускати 50 мільйонів тестів на місяць, тож будемо сподіватися, що незабаром швидкі і дешеві тести доберуться і до України.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас