Ціна на електроенергію в Україні на третину вища, ніж у Європі - Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на електроенергію в Україні на третину вища, ніж у Європі - Єврокомісія

Енергетика
2718
Ціни на електроенергію в Україні в першому кварталі були на 37,9% вищі, ніж середня вартість у Європі. Про це йдеться в квартальному звіті Європейської комісії.
Зазначається, що середня ціна при базовому навантаженні в об’єднаній енергосистемі України на ринку на добу вперед склала 46,9 євро за МВт-год. При цьому в середньому по ЄС така ціна склала 33,5 євро за МВт-год, що на 33% нижче від аналогічного показника в 2019 році. Водночас, в порівнянні з 4 кварталом 2019 року, середній показник ціни знизився на 24% на тлі слабкого попиту на електроенергію і збільшення частки вітрової генерації.
Таким чином, Україна опинилася в категорії країн з найвищими цінами на електрику в Європі поряд з Грецією (50 євро за МВт-год) і Мальтою (45 євро за МВт-год). Далі йдуть Болгарія (42 євро за МВт-год), Румунія (41 євро за МВт-год), Угорщина і Польща (по 41 євро за МВт-год).
В Єврокомісії зазначили, що високі ціни на електроенергію спостерігаються в тих країнах, які мають залежність від імпорту електроенергії (Греція, Угорщина), а також в тих, які мають технічні обмеження по імпорту (Мальта, Греція). Крім того, в деяких країнах ціна підвищилася через високу частку вугільної генерації. Найнижчі квартальні оптові ціни на електроенергію зафіксовані в Норвегії (15 євро за МВт-год) і Швеції (17 євро за МВт-год). Це пов’язано з великою кількістю гідроелектростанцій і вітрової генерації в цих країнах.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас