Нацбанк Білорусі посилив надання ліквідності банкам для зниження тиску на валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі посилив надання ліквідності банкам для зниження тиску на валютний ринок

Казна та Політика
290
Національний банк Білорусі (НББ) повідомив про призупинення до 15 вересня 2020 року постійно доступних операцій підтримки ліквідності банків.
“Це рішення означає, що Національний банк продовжить надавати підтримку ліквідності банківської системи з метою безумовного виконання банками своїх зобов’язань. Разом з тим, здійснюватися вона буде в більш контрольованому режимі – шляхом проведення аукціонних операцій на відкритому ринку, а також у разі необхідності з використанням двосторонніх операцій, з урахуванням реалізації банками заходів щодо скорочення дефіциту ліквідності”, – йдеться в повідомленні НББ.
Це рішення в Нацбанку пояснили необхідністю зниження тиску на валютний ринок, яке сформувалося на тлі дефіциту ліквідності в банках. “Останнім часом на тлі зростання дефіциту ліквідності в банківській системі спостерігається досить істотне зростання кредитного портфеля банків в білоруських рублях, що чинить додатковий тиск на внутрішній валютний ринок”, – йдеться в повідомленні НББ.
Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Moody’s вважає, що хоча політична напруженість в Білорусі зумовила відтік депозитів з банків і спонукала громадян до конвертації своїх заощаджень в долари США, білоруські банки зараз володіють значним запасом ліквідності, а також можуть розраховувати на підтримку держави або зарубіжних материнських банків.
Згідно з повідомленням Moody’s, поширеним минулого тижня, відтік коштів є негативним фактором для кредитування, оскільки він послаблює ліквідність і базу фондування банків. Депозити клієнтів є домінуючим джерелом фінансування банків, на них припадає 75% зобов’язань білоруської банківської системи станом на 1 липня (причому депозити в іноземній валюті, в основному в доларах США, становили 58% від загального обсягу депозитів). Однак великі подушки ліквідності білоруських банків забезпечують надійний захист від вилучення депозитів, зазначало агентство.
За чотирма білоруськими банками, що рейтингуються Moody’s, ліквідні активи перевищують 40% сукупних депозитів їхніх клієнтів. Однак невідповідність валют і строків погашення зобов’язань створює ризики, оскільки ліквідні активи в іноземній валюті покривали лише близько 60% короткострокових зобов’язань банків в іноземній валюті на кінець 2019 року. У свою чергу Нацбанк має не дуже великі можливості для підтримки банківської системи валютною ліквідністю через відносно скромні валютні резерви, вважає агентство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас