Інфляція "з'їдає" зарплату. Як вона розраховується і впливає на життя українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція "з'їдає" зарплату. Як вона розраховується і впливає на життя українців

Особисті фінанси
1247
У липні цього року в Україні зафіксована негативна інфляція. З іншого боку, покупці помічають зростання цін на різні товари. Однак не всі зміни цін впливають на інфляцію.
Індекс споживчих цін розраховується з набору базових продуктів і послуг. Кожному пункту зі списку присвоюють ваговий коефіцієнт. Потім порівнюють ціни між періодами з урахуванням регіональних, сезонних та інших особливостей.
Найвищі коефіцієнти мають такі продукти/послуги:
Хліб – 3,043%;
Свинина – 3,04%;
Ковбаси – 3,76%;
Тютюнові вироби – 3,23%;
Алкоголь – 4,872%;
Фармацевтична продукція – 4,437%;
Паливо і мастила – 3,15%;
Проїзд в автодорожньому міському транспорті – 3,21%.
При цьому зовсім невисокі вагові коефіцієнти мають такі продукти/послуги:
Рис – 0,476%;
Борошно – 0,449%;
Яловичина – 0,242%;
Маргарин – 0,141%;
Ягоди – 0,229%;
Капуста – 0,35%;
Мед – 0,255%.
Крім того, невисокі коефіцієнти у круп, кефіру, йогуртів, оливкової олії, винограду, кавунів, сухофруктів, огірків, помідорів, цибулі, кондитерських виробів, одягу, взуття, побутових товарів та іншого.
Тобто чим менший ваговий коефіцієнт, тим менше підвищення ціни на товар впливає на рівень інфляції. Наприклад, якщо підвищиться ціна на борошно, то на показнику інфляції це мало позначиться, а якщо на хліб (що навряд чи трапиться, адже хліб – це соціально значимий продукт, ціни на нього контролюють), то це посилить інфляцію.
Крім того, для підрахунку інфляції аналізують велику кількість товарів. Багато людей навіть не користуються частиною з них. Виходить дуже усереднена цифра. Умовно, в ситуації, коли комуналка зростає, а ціна бензину падає, інфляція може показати своє зниження.
Тим часом неправильний розрахунок інфляції впливає на всіх. На основі цього показника відбувається формування державного бюджету. А це означає: чим менший рівень інфляції, тим менша індексація зарплат, пенсій і соціальних допомог.

Хочу отримати гроші до зарплати & #128184;

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас