Міжбанк: бюджетні розрахунки клієнтів вплинуть на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: бюджетні розрахунки клієнтів вплинуть на ринок

Валюта
668
Як і попереджав Finance.ua, понеділок пройшов дуже динамічно на валютному ринку з поступовим зміцненням гривні до рівнів 27,235/27,255 гривень за долар, а Нацбанк зміг як мінімум двічі виходити на торги з викупом надлишку долара при зниженні своїх цінників з 27,30 до 27,25 гривень за долар. Основною причиною перевищення пропозиції валюти над попитом була необхідність проведення у бізнесу розрахунків з бюджетом. Брак гривні спровокував зниження котирувань на міжбанку і опосередковано на готівковому ринку, де курси обмінників також просіли.
Вівторок продовжив тенденції цього тижня і основним мотиватором для ринку залишаться бюджетні розрахунки клієнтів. З урахуванням наближення потім тривалих вихідних у зв’язку зі святкуванням Дня Незалежності України, компанії підпирає час за цими операціями, а також з фінансування своїх поточних гривневих господарських витрат. Це позитивно позначатиметься як на поведінці курсу на міжбанку, так і на статистиці торгів. На вівторок Finance.ua прогнозує продовження активної діяльності всіх клієнтів на валютному ринку і обсяг операцій в межах до $230-260 млн при здійсненні до 510-650 угод. Загальний позитивний настрій для гривні збережеться.
Періодично при надлишку пропозиції валюти на торгах ми будемо спостерігати виходи Нацбанку з інтервенціями з купівлі долара і його цінники будуть головним орієнтиром для клієнтів і банків.
Крім цього, зіграє свою роль в активізації 18-го і 19 серпня ресурсного та валютного ринків аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП і розрахунки за ним, які пройдуть завтра. Після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до продажу гривневі облігації терміном на 189 і 714 днів і доларові на 232 дні. Наявність до продажу валютних облігацій істотно збільшить загальний обсяг розміщення ОВДП на аукціоні. Ми прогнозуємо з боку місцевих гравців попит і на гривневі папери, і на валютні. А ось нерезиденти будуть в основному купувати облігації у валюті.
Спекулянти продовжать працювати у форматі “в дві сторони” на міжбанку і грати на різниці готівкового та безготівкового курсів, а також спробують скористатися нестачею гривні на ринку в період бюджетних платежів у клієнтів і зіграти “на пониження”. Допоможуть їм заробляти і стрибки курсу євро відносно гривні, позаяк євровалюта вкотре почала ралі в парі євро/долар і періодично від ранку вже пробиває поріг в 1,19 долара, що опосередковано впливає і на співвідношення євро до гривні.
На готівковому ринку більшість власників обмінників при виставленні своїх цінників продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку і працюватимуть в форматі “з обороту” з середнім рівнем спреду по долару – в межах 15-20 копійок, але розширять його по євро – в межах 20-35 копійок.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на вівторок 18 серпня будуть у межах: долар – коридор 27,10 – 27,35 гривень, євро – коридор 32,14 – 32,60 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків перебуватимуть в межах: долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,10 – 27,50 гривень, євро – коридор 31,80 – 32,65 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,23 / 27,25
євро – 32,33 / 32,36
російський рубль – 0,3710 / 0,3714
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас