В НБУ анонсували пом'якшення умов рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ анонсували пом'якшення умов рефінансування

Казна та Політика
271
Національний банк України (НБУ) найближчим часом розширить перелік застав для отримання банками кредитів рефінансування.
Про це голова НБУ Кирило Шевченко заявив в інтерв’ю РБК-Україна.
“Ми запустили і довгострокове рефінансування, і такий інструмент як процентний своп, який дозволяє банкам знижувати власні процентні ризики. Також будемо розширювати перелік застав, які приймаємо за кредитами рефінансування. Наприклад, будемо брати в заставу не тільки ОВДП, а й муніципальні облігації. Зараз це рішення фіналізується”, – повідомив Шевченко.
Водночас голова НБУ підкреслив, що регулятор не прагне збільшити обсяг виданого банкам рефінансування.
“У нас немає мети щодо суми рефінансування. Так само як немає і цільового призначення рефінансування. Але у нас в планах розширення інструментів, які можуть використовуватися як застава з рефінансування”, – сказав Шевченко.
Голова Нацбанку нагадав, що зараз банки мають надлишкову ліквідність.
“Її достатньо не тільки для виконання всіх клієнтських платежів і зобов’язань перед вкладниками, але і для інвестицій в різні інструменти. Тому критичної потреби в рефінансуванні у банків немає. І тут, щоб підштовхнути банки до кредитування, щоб стимулювати їх попит на кредити рефінансування, потрібно знову повертатися до таких глобальних питань, як зниження рівня тіньової економіки, судова реформа, посилення захисту прав кредиторів”, – додав Шевченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас